Hlavní obsah

Glosa: Jak Jan Hamáček o nervy (a zbytky soudnosti) přišel

Foto: vlada.cz, Seznam Zprávy

Jan Hamáček reagoval na kritiku, že vláda zase bude informovat o povinnosti nosit respirátory na poslední chvíli, poznámkou: „A vy víte, od kdy to bude platit?“

Reklama

Článek

Větu vicepremiéra, že šetření na respirátorech vede na JIP, potažmo do krematoria, jistě řada voličů sociální demokracie ocení.

Ironie a sarkasmus jsou v životě fajn. Ale nepatří do komunikace, která se dá považovat za oficiální. Což jakýkoliv projev politika i na sítích je. A není vhodné se k ní uchylovat, když člověk ztrácí nervy, protože je toho na něj najednou moc. Příjemce totiž ironii nemusí vycítit, zvlášť když se ironizující poznámka objeví tak zvaně „černá na bílém“. Ztratí se v ní tón hlasu.

Na to v poslední době výrazně zapomíná šéf ČSSD a vicepremiér vlády Jan Hamáček. Třeba v pondělí večer, kdy vláda jednala o zavedení povinnosti nosit respirátory. Původně byla tisková konference naplánovaná na čtvrtou odpolední. Ještě v devět večer po ministrech ani vidu, ani slechu. A na Twitteru se rozjela kritika, že to je prima, když ministr zdravotnictví Jan Blatný avizoval, že respirátory budou povinné od úterý. Hamáček reagoval na kritiku poznámkou: „A vy víte, od kdy to bude platit?“ To, že se vláda shodla, že až od čtvrtka, se lidé mohli dozvědět kolem desáté večer. Pardon, pane vicepremiére, možná místo jedovatých větiček na Twitteru by to chtělo lidi informovat včas.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Příklad druhý. Hamáčkovo vnitro vybralo dodavatele antigenních testů pro děti. V dosti netransparentním tendru, jehož vítěz, ale i poražený, nevypadají úplně důvěryhodně. Když na to Seznam Zprávy upozornily, mezi Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem se strhla o víkendu mediální a twitterová přestřelka. Tu završil Hamáček v pondělí svým sdělením, že on teda dělá vše pro to, aby se žáci vrátili do škol, ale jestli mu zakázku vláda zruší, tak se to nepovede. A dodal: „Možná ale mají Seznam nebo premiér nějaký geniální plán.“ Znovu pardon, pane vicepremiére. Novináři tu jsou od toho, aby poukazovali na nesrovnalosti ve vašich činech, ne od plánování. To máte na starosti vy. A jak vám to plánování jde, vidíme na chaosu, který v této zemi vládne.

A do třetice. Dosud šlo o drobnosti, které voliče sociální demokracie klidně minou a nijak nezasáhnou. Ale tento citát se panu vicepremiérovi mimořádně vyvedl. „Pokud někdo bude nosit respirátor týden, tak mu bude smrdět a také riskuje, že dostane koronavirus a bude v přeplněné sanitce čekat na přeplněnou nemocnici. Takovéto šetření vede na JIP, potažmo do krematoria,“ reagoval na dotazy novinářů, zda věří, že lidé nebudou nařízení plnit nošením jednoho respirátoru po dlouhou dobu. Tak naposled pardon, pane vicepremiére. V zemi jsou lidé, kteří za celý rok sotva vydělají to, co vy za měsíc. Takže je jakákoliv položka v nákupu navíc trápí. A vaše vyhrožování jim nijak nepomůže. Co raději sociálně slabým rozdat něco ze zásob státu?

Reklama

Související témata:

Doporučované