Hlavní obsah

Glosa: Jak se nechytit do Zemanovy pasti

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Jen se neostýchejte, nedůvěra vládě bude gesto pro vaše voliče, ale zároveň se nemusíte bát mé úřednické vlády, vzkazuje prezident.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Je to neférová hra, která se dá jen obtížně vyhrát. A opozice, která je objektivně v těžké situaci, ji samozřejmě hrát nemusí.

Představte si zemi, ve které chce Sněmovna vyslovit nedůvěru vládě nebo vyvolat předčasné volby. Strany se domluví mezi sebou, jestli mají dost hlasů. Ze slušnosti věc zkonzultují s prezidentem, ten jim řekne svůj názor, ale zároveň je ubezpečí, že se samozřejmě bude držet v mantinelech ústavy.

Tak v takové zemi nežijeme. Vypovězení důvěry vládě – výjimečný, ale zároveň zcela legitimní postup – se pro naše politiky mění na absurdní hru s jediným cílem. Prokličkovat mezi pastmi Miloše Zemana.

Tak zaprvé. Nemůžete počítat s tím, že se prezident bude řídit ústavou. V ní se sice píše, že prezident na váš návrh rozpustí Sněmovnu, jenže Miloš Zeman se domnívá, že se tam píše něco jiného. A sice že ji rozpustit může. A nemusí. A může s tím čekat, jak dlouho se mu zachce.

Že si každý může černé na bílém ověřit, jak je to doopravdy? No a co.

Že prezident ohýbá ústavu ve svůj prospěch? Už jsme si zvykli.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Zadruhé. Bez ohledu na to, co prezident říká, nikdy si nemůžete být jistí, co doopravdy udělá. Tak například teď Miloš Zeman tvrdí, že pokud by vládě byla vyslovena nedůvěra, nechá ji dovládnout v demisi do řádných voleb. Zní to jako vzkaz opozici – dělejte si, co chcete, udržím Andreje Babiše u moci.

Ale stejně tak dobře to může být Zemanem nastražená past. Jen se neostýchejte, vyslovená nedůvěra sice bude spíš gesto pro vaše voliče, ale zároveň se nemusíte bát mé úřednické vlády. A přitom už v zákulisí živě vyjednává o tom, kdo by chtěl dělat premiéra v nejnovějším hradním kabinetu.

Je to nedůstojná a neférová hra, která se dá jen obtížně vyhrát. A opozice, která je objektivně v těžké situaci, ji samozřejmě hrát nemusí. Může prostě před Milošem Zemanem zavřít oči a vrhnout se do toho po hlavě. Až ale oči zase otevře, může být dost nepříjemně překvapená tím, co vidí.

Reklama

Doporučované