Hlavní obsah

Glosa Jiřího Přibáně: Neměli bychom jen sedět na zadku a čekat spasitele

Záhady Josefa Klímy z 10. října 2019: Jiří Přibáň glosuje úlohu pasivních a aktivních občanů ve společnosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociolog a profesor na univerzitě v britském Cardiffu se zamýšlí nad přístupem těch pasivních i aktivnějších z nás.

Článek

V každé zemi žijí podle Jiřího Přibáně dva druhy občanů – jedni, kteří raději sedí a nechají se obstarávat, a druzí, kteří se hýbou, aktivně se projevují, snaží se o nějakou změnu. Přibáň si to uvědomil při vzpomínce na jednu východoněmeckou rodinu, kterou potkal před třiceti lety v podzimním ránu a která se ho ptala, jak se dostane na Malou Stranu. Bylo jasné, že nechtějí na Malou Stranu, ale na ambasádu Spolkové republiky Německo, protože chtějí jít za lepším životem, který jim SRN nabízela.

Přibáň ve svých úvahách dospěl k závěru, že se tahle situace vlastně nijak nezměnila. I dnes jsou tady aktivní lidé, kteří protestují a bojují proti ohrožení demokracie – hýbou se, nesedí. A pak jsou tady ti, kterým je jedno, jestli žijí ve svobodné zemi, v demokracii. Podle Přibáně jim jde jen o to, aby mohli v klidu sedět.

„Myslím, že v současnosti potřebujeme víc neklidu, víc pohybu. Abychom svobody, kterých jsme nabyli, zase snadno neztratili,“ apeluje Přibáň.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované