Hlavní obsah

Glosa: Jsou houpačky pravicové?

Foto: Seznam Zprávy / Twitter @P_Fiala, Seznam Zprávy

Jsou obrazy, na které je těžké zapomenout. Co měl houpací výjev voličům sdělit?

Reklama

Článek

Člověk je tvor přizpůsobivý. Zvlášť když mu evoluce nadělila sociální sítě. Je potom docela jedno, jestli světem zmítá pandemie, válka nebo třeba předvolební kampaň.

Už několik týdnů se bojím otevřít Twitter nebo Instagram (Facebook ne, jsem ročník 1992). Nikdy totiž nevím, jestli na mě nevyskočí obraz, který mi vypálí sítnici nebo se minimálně nesmazatelně zaryje do paměti. Vajíčko za korunu devadesát, mávající kočička u pana premiéra nebo jeho výkřiky o cizácích. A taky nejnověji snaha pravicového bloku ukázat, že jsou takzvaně „pro humor“.

Šéfové koalice Spolu se nechali vyfotit, kterak se houpají na houpačkách. V outfitech silně kancelářských, modrá saka a košile nevyjímaje. Spontánnost jim vyloženě svítí z očí.

Což o to, sama se občas ráda zhoupnu na houpačce nebo skočím na trampolíně, opravdu to nesoudím. Přemýšlím ale, jakou zprávu tím chtěli naši otevřeně konzervativní politici vyslat svým voličům a potenciálním voličům.

Jsme hraví? Jsme jako děti? Máme rádi děti? Nemáme rádi děti, a proto jim zabíráme místo na houpačkách? Vyhrajeme volby, až dorostou dnešní děti? Volte nás, bude to s námi jako na houpačce? Houpačky jsou pravicové? Houpačky jsou levicové?

Je mi to značně nejasné.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Co jasné je, že se z houpačkového výjevu pomalu stává takový pravicový virál. Svou fotku na houpačce už přidala i poslankyně ODS Jana Černochová. Z obrázku je ale znát značné váhání. Oproti svým koaličním šéfům do toho tak nějak nešla naplno, ale spíš jen tak, „aby se neřeklo“. Ovšem do popisku příspěvku dodává jasné politické heslo – Forever young.

Kdybych byla zlá, a to já občas jsem, řekla bych, že je celá houpačková kampaň snahou přilákat mladé voliče. A to proto, že ten jediný mladý, který „měl hlas“, už ho ztratil.

Daleko pravděpodobnější varianta ale je, že nikdo do detailu nepřemýšlí, co koalice přidává na své sociální sítě. Protože je to stále jen „doplněk“ ke kampani. A proto tu také stále máme Andreje Babiše.

Reklama

Související témata:

Doporučované