Hlavní obsah

Glosa: Kam by měl zavolat Roman Prymula

Foto: Seznam Zprávy

Před rokem byl hlavní hvězdou boje s koronavirem. Teď vyvstává jeho obraz, který je asi pravdě bližší.

Reklama

Článek

Prozatímním vrcholem temnější stránky Romana Prymuly je telefonát rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi.

Přesně před rokem prožíval Roman Prymula své hvězdné týdny. Náměstek ministra zdravotnictví provedl Česko první vlnou pandemie a svým klidem a kompetencí dával lidem naději, že všechno nakonec dopadne dobře.

Pochybnosti o něm byly už tehdy známy – od jeho podnikání a střetu zájmů až po chybějící bezpečnostní prověrku, kvůli níž byl na počátku našeho covidového příběhu už na odchodu z ministerstva. Důležitější byl ale v tu chvíli jeho výkon.

Po roce a několika dalších popsaných příbězích, v nichž si někdejší ministr prostě nedokázal odpustit věci, které ostatním zakazoval, tu stojí jiný Prymula, jehož obraz je asi pravdě bližší.

Prozatímním vrcholem jeho temnější stránky je telefonát rektoru Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi s žádostí o přátelskou pomoc při propagační kampani ruské vakcíny Sputnik V, kterou společně vede Moskva a Kancelář prezidenta republiky.

Nic proti Sputniku. Pokud ho schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), může se v neproočkovaném Česku hodit, i když teď vůbec netušíme, kdy a kolik vakcín mohou Rusové dodat.

Jenže EMA svou práci ještě nedokončila a své dobrozdání nechce ve speciálním režimu vydat ani český Státní ústav pro kontrolu léčiv, tlaku a výhrůžkám odolává i ministerstvo zdravotnictví. A tak překupníci se Sputnikem hledají ve spěchu jiné cesty. Třeba přes univerzitu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Možná to je banální otázka, ale z jakého titulu vlastně Prymula rektoru Zimovi volal? Tvrdí, že jako poradce prezidenta. A prezident má se Sputnikem oficiálně společného co? Martina Nejedlého?

Příznivci Sputniku pateticky žádají, aby se na ruskou vakcínu nenahlíželo „ideologickými brýlemi“ a aby byla posuzována jako každá jiná na trhu. To je skvělá myšlenka, která zaslouží podporu.

Pokud ovšem víme, žádný jiný výrobce nepožívá takové přízně nejvyššího ústavního činitele a jeho okolí. Chápeme, že Moskva tlačí. Ale bohužel v rámci stejných pravidel pro všechny, po nichž tu voláme, nelze nikomu nadržovat.

Roman Prymula by měl vzít telefon a zavolat to na Hrad.

Reklama

Doporučované