Hlavní obsah

Glosa: Kdo vyhraje volby, měl by dokázat oslovit i druhou stranu

Glosa Jiřího Přibáně: Spojit rozdělenou společnost může státník, který dokáže oslovit tu druhou stranu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociolog Jiří Přibáň ve své glose připomíná, že spojování rozdělené společnosti může být náročný úkol. Změnit tuhle situaci můžou státníci, kteří dokážou oslovit tu druhou stranu.

Článek

Velká Británie vystupuje z Evropské unie. Je to velká škoda, ztrácíme tím my jako Evropané, ztrácíme tím my jako Britové (pozn. redakce: autor má kromě českého i britské občanství). Z celé té záležitosti je patrná jedna věc – pokud my, co jsme prohráli, nejsme schopni unést prohru a snažíme se věci zvrátit, ten konečný výsledek můžeme jen zhoršit.

Přestali jsme vnímat problémy celé země a začali jsme se soustředit jen na problémy vlastní. Problémy metropolí, problémy periferií, starých, mladých, bohatých, chudých – ta společnost se natolik rozdělila ve Velké Británii, že ti, kdo se cítili podvedeni parlamentem, dali průchod nespokojenosti a protestu.

Ta situace se netýká jen Británie, zrovna tak se týká i České republiky. Pokud budeme mít společnosti rozdělené na dvě části, a jedna si bude myslet, že ta druhá ji chce podvést, nebo s ní dokonce zamést, tak vůči sobě budeme mít jenom zášť, a ve společnosti poroste napětí a nevraživost.

Změnit tuhle situaci může jen to, když nalezneme program v politických stranách a občanských hnutích, který dokáže oslovit tu druhou stranu. Takže dokázat oslovit tu druhou stranu bez toho, že bychom si nárokovali absolutní vítězství, to je také politické umění, které čeká na skutečné státníky budoucnosti.

Reklama

Doporučované