Hlavní obsah

Glosa: Malý krok pro vejce, velký krok pro slepice

Foto: ČTK / Seznam Zprávy, ČTK, Seznam Zprávy

Stěhování z klecových pracovních táborů do snesitelnějších podmínek slepicím přejme.

Reklama

Článek

Za vejce z jiných chovů než klecových si průměrný spotřebitel připlatí nějakých 150 korun za rok. To zvládneme.

Poslanecká sněmovna schválila ve středu zákaz klecových chovů slepic od roku 2027. Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman byl proti a u pultíku hřímal: „Vy jste vystavili Českou republiku velikánskému tlaku na dovozy vajec a likvidujete české výrobce.“ Tak spílal poslancům.

Silná slova. Co šíleného české výrobce za šest let čeká? Vyrazil jsem do obchodu, abych zjistil, jak je to vlastně nyní s cenami vajec velikosti M od slepic z různých chovů. Takže: jedno vejce z volného výběhu vycházelo ve středu na 7,50 Kč. Vejce z podestýlky 3,90 Kč. A klasický „klecák“ byl za 2 koruny, ale jen proto, že byl momentálně ve čtyřicetiprocentní akci. Běžná cena 3,30 Kč za kus. Tedy rozdíl pouhých šedesáti haléřů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Podobné ceny měly další dva obchodní řetězce a odpovídají i dlouhodobému průměru cen podle Českého statistického úřadu. Vezmeme-li v potaz, že průměrný Čech sní zhruba 250 vajec ročně, za podestýlková si připlatí za rok pouhých 150 korun navíc.

Co z toho všeho plyne? Už v tuto chvíli jsou dodavatelé vajec z podestýlek konkurenceschopní těm klecovým. Takže v roce 2027, až se konečně všechny slepice přestěhují z klecových pracovních táborů do snesitelnějších podmínek, se spotřebitelům ani dodavatelům nestane skoro nic. Zato slepicím se změní život zásadně.

Reklama

Doporučované