Hlavní obsah

Glosa: Mluvíme o femicidě, neříkáme, že nenávidíme muže

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Připomínka obětí násilí na ženách, snímek z Bruselu z roku 2019.

Reklama

Článek

„A proč se nezabýváte zavražděnými muži?“ píší nám čtenáři na sociálních sítích i v diskuzích pod články. Spustili jsme totiž na Seznam Zprávách projekt Říkej tomu femicida. A ještě před tím, než vůbec vyšel první příspěvek, nás zaskočila obrovská vlna negativních komentářů.

Pojem „femicida“ známe ze zahraničí, kde tak pojmenovali vraždu ženy z důvodu, že je žena. Mluvit můžeme například o obětech domácího násilí a o tom, že nejčastějšími pachateli femicidy jsou (ex)partneři nebo rodinní příslušníci oběti. Odborníci navíc vysledovali několik opakujících se kroků, než k vraždě dojde, zejména výhrůžky.

Protože se o tomto fenoménu začalo mluvit čím dál víc, OSN se před sedmi lety rozhodla, že mu dá oficiální název – tedy onen termín femicida.

Jsme ale v roce 2020, v České republice. Statistiky soustředěné přímo na femicidu u nás neexistují, neziskové organizace si je dělají svépomocí z veřejně dostupných zdrojů. Azylových domů je asi desetina oproti počtu doporučenému Evropskou unií. A nás teď někteří čtenáři kritizují za to, že nejsme genderově vyvážení, protože se nezabýváme i zavražděnými muži.

Tím, že se snažíme do veřejného prostoru prosadit termín „femicida“ a vůbec chceme mluvit otevřeně o násilí na ženách, přeci neříkáme, že muži mezi oběťmi vražd nejsou. Neříkáme tím, že oběťmi vražd nejsou i děti nebo dokonce zvířata. Neříkáme tím ani to, že ženy jsou něco víc než muži.

Říkáme tím, že se v naší společnosti, a to jak u nás, tak i ve světě, dá vysledovat určitý fenomén, který má velmi vážné dopady. Říkáme tím také, že určité jevy, například v partnerských vztazích, ovlivňují do morku kosti zažité stereotypy a vzorce chování, které jsou doslova součástí folklóru.

Na tomto místě bych ráda připomněla jednu ostravskou lidovou, známou v podání Jaromíra Nohavici:

Tož dožralo to chlopka že tak hlupy byl

Do hospody zašel vyplatu přepil

A jak přišel domu řval jak hrom by bil

A tu svoju robku zbil

Věřte mi luďkově že to tak ma byť

Raz za čas třa robce kožuch vyprašiť

A pak je hodna tak jako ovečka

A ma rada chlopečka

Na závěr bych tedy ráda vyslala takový něžný, předvánoční apel: Než vyšlete virtuální kopanec, zkuste se do tématu, do kterého kopete, nejdřív trochu ponořit. Třeba si načíst fakta a promluvit si o tom s okolím. On by ten rok 2021 pak mohl být zas o něco hezčí.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované