Hlavní obsah

Glosa: Na českých horách se rozmohl covidový nešvar

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Otužilí turisté na výletě poblíž krušnohorského Cínovce, snímek z ledna 2021.

Reklama

Článek

Co se děje na českých horách, když je covid?

I když strávíte ve Špindlerově Mlýně třeba jen pár hodin, nemůže to vaší pozornosti uniknout. U některých hotelů – není jich zrovna málo – stojí zaparkované automobily, povětšinou audiny, Land Rovery, mercedesy, prostě lepší značky, jak se na „český Aspen“ sluší a patří. Občas se najde i nějaká škodovka. Samozřejmě, nejste naivní, takže víte, že majitelé těchto vozů tady nejsou na pracovní cestě, ale prostě se přijeli vydýchat z covidového dusna na čerstvý vzduch.

Hotely jsou stále ještě zavřené, přesto ubytovávají. Nelegálně jako host podepíšete papír, že jste tu služebně. To stačí.

Podle neoficiálních odhadů, kterými disponují, ale nezveřejňují je asociace firem poskytujících ubytovací služby, už na silvestra byla na horách v pololegálním provozu zhruba třetina penzionů a hotelů. Ve chvilce, kdy bojujete o každou korunu tržeb, aby váš hotel aspoň přežil, se to vlastně dá i pochopit. Zejména v týdnu kolem 31. prosince, který vám roky předtím dodával třetinu všech útrat, co u vás hosté byli ochotni nechat.

Ještě na chvilku se do Špindlerova Mlýna vraťme pro další příklad, jak se realita míjí s nařízeními ministra zdravotnictví. U stánků, které mohou mít otevřené výdejové okénko, se prodávají panáky. Když je zima, hruškovice tělu přijde vhod. A zase obligátní papír, který z nedovolené činnosti dělá tolerovanou: u okénka visí nápis, že prodávaný alkohol není určen pro konzumaci na místě. Jinak řečeno: kupte si u nás klidně panáka, ale odneste si ho jinam. Domů. Nebo do zavřeného hotelu. Kolik hostů myslíte, že se takto zachová? Vyzkoušeno v praxi o tomto víkendu: nikdo.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Vleky stojí, ze svahů sjíždějí ojedinělí lyžaři, kteří se na kopec vydrápali po svých. Když u chaty, která má vlastní vlek, požádáte, zda by vám aspoň na chvilku nesvezli děti (tři jízdy na Pomě, nic víc), jednou vyhoví, druhý den už ale odmítnou. Bojí se, že je někdo udá, jako se jim to přihodilo minulý týden. Malér za těch pár korun a dětskou radost nestojí.

České hory sevřel covid v nejméně vhodnou dobu, kdy měly nejvíc vydělávat. Každý den je dobrý, stejně jako každá koruna. Čím dřív je ministr Blatný pustí do provozu – samozřejmě hlídaného podle epidemických pravidel, na což jsou tady připraveni – tím líp. Aspoň tehdy, až začnou jarní prázdniny. Nikdo nebude muset podvádět, nikdo nebude udávat.

Reklama

Doporučované