Hlavní obsah

Glosa: Nechte poslance žvanit

Foto: Seznam Zprávy

Demokratický parlament hodný toho slova je z principu pomalý a „užvaněný“. Zaplať pánbůh.

Reklama

Před volbami se rojí a budou rojit kritici sněmovní nevýkonnosti. Trocha nevýkonnosti a kapka „žvanění“ ale demokratickému parlamentu sluší.

Článek

Přesně pět měsíců čeká voliče v Česku, než budou moci vybrat svoje zástupce do Poslanecké sněmovny. Určitě máme čas se zamyslet, koho volit, a také čas zamyslet se nad tím, kam volíme.

Moc institucí, které mají horší pověst než dolní komora Parlamentu, nemáme, a Sněmovna má navíc tu smůlu, že se jí nemá kdo zastat. Nejvíce ji naopak pomlouvají její vlastní členové, zvlášť když se blíží konec jejich působení.

„Pro výkonného člověka, co byl celý život v byznysu, je Sněmovna strašná. Je to žvanírna, nekonečné obstrukce, nikam to nevede,“ zhodnotil pro Seznam Zprávy svou sněmovní zkušenost majitel skupiny Brano Pavel Juříček (za ANO).

(Žvanírna je populární. Juříčkův stranický šéf Andrej Babiš výraz použil v minulosti nejen jako pohanu české Sněmovny. Výraz „žvanírna s chlebíčky“ měl z jeho úst padnout i na adresu předsednictví Evropské komise…)

Při bližším ohledání se u kritiků často ukáže, že jim sněmovní martyrium vadí jen nebo hlavně, když se jim pak nedaří prosazovat jejich zájmy. Hatit politické plány jiného tak špatné není. Stejně tak u zmíněného Pavla Juříčka, který si na stejném místě pochvaluje, jak se mu dařilo blokovat „socialistické nesmysly“.

Sněmovní kritici mají určitě v něčem pravdu a jejich frustraci lze z části pochopit. Ještě ji pak prohloubí drobnosti typu volných pátečních odpolední, které si poslanci stále bez uzardění ordinují, či „teraristé“ z řad nezařazených poslanců, jejichž koronavirovou bezohlednost Sněmovna na naše náklady musí řešit směšnými přepážkami.

Přes všechny myslitelné výhrady, ale někdy pomalá, užvaněná Sněmovna není od věci. Stejně jako vůbec nemusí odvádět špatnou práci soudce, který se složitou kauzou zabývá měsíce či roky. Rychlá Sněmovna by mohla být stejně nebezpečná jako pověstný „rychlý proces“. Nechceme, aby ho s námi někdo udělal.

Nepochybně by si všichni představovali Sněmovnu, která by fungovala systémem bod jedna - plodná, podnětná, korektní, informovaná diskuze, bod dva - přijetí správného, užitečného a potřebného zákona. Ale to je pohádka.

Praxe spíš zná podobu rychlé, výkonné Sněmovny, ze které vstávají vlasy hrůzou. Jak můžou poslanci pracovat efektivně?

Vzpomeňme na bleskurychlou akci ruské Státní dumy, která loni vyřešila problém, jak obejít ústavou nařízené omezení dvou po sobě jdoucích funkčních období pro prezidenta, během neuvěřitelných dvou dnů.

V úterý 10. března 2020 i Čechům velmi dobře známá poslankyně strany Jednotné Rusko Valentina Těreškovová navrhla, že by se uplynulá dvě období Vladimira Putina mohla prostě vymazat, prezident byl údajně „narychlo povolán“ a ve středu byl proces, pro který se pak vžil termín „prezidentské panictví“, hotov.

To je skutečný opak žvanírny, nikdo nestihl ani ceknout.

Reklama

Doporučované