Hlavní obsah

Glosa: Roušky se vrací, semafor zhasl

Foto: Seznam Zprávy

Máme data ze semaforu, který říká, že se nic neděje. Ale zavádíme roušky všude.

Reklama

Článek

Kde je ten předvídatelný plán, který ministr Vojtěch sliboval? Semafor měl být odpovědí na kritiku, že vláda opatření vyhlašuje chaoticky a není jasné, na základě jakých dat.

Od 1. září budou v celém Česku znovu povinné roušky v MHD, v obchodech, na úřadech nebo poštách. Plošné opatření ministr zdravotnictví vyhlásil jen několik týdnů poté, co se on i premiér dušovali, že už žádná nepřijdou.

A také jen 14 dní poté, co se spustil takzvaný koronavirový semafor. Tedy systém, který mapuje aktuální riziko nákazy. A který měl umožnit nastavovat opatření v jednotlivých okresech či krajích a vyhnout se právě celostátním opatřením.

Takto na přelomu července a srpna semafor chválil ministr Adam Vojtěch: „Cílem je dát veřejnosti předvídatelný plán, jaké kroky mohou přijít v souvislosti s určitou epidemiologickou situací v jejich regionu. Lidé budou vědět, jaká opatření mohou očekávat.“

Tak se na to podívejme. Podle Vojtěchova semaforu jsou momentálně téměř všechny okresy na stupni nula, takže jejich obyvatelům se nedoporučuje dodržovat vůbec nic speciálního.

Praha a Frýdek-Místek jsou na zeleném stupni – a manuál ministerstva zdravotnictví tamním občanům radí mýt si ruce, nesahat si do očí a kýchat raději do kapesníku než do dlaně.

Nošení roušek v MHD a obchodech, které má plošně platit od konce prázdnin po celé republice, semafor doporučuje od žlutého stupně. A ten momentálně není vyhlášen nikde.

Osobně proti opatření jako takovému nic nemám a přijde mi rozumné. Sama roušku nosím v tramvaji i obchodě dobrovolně už teď. Ale kde je tedy ten předvídatelný plán, který ministr sliboval? Semafor měl být odpovědí na kritiku, že vláda opatření vyhlašuje chaoticky a není jasné, na základě jakých dat. Teď máme data ze semaforu, který říká, že se nic neděje, ale zavádíme roušky všude.

K čemu nám pak vlastně semafor s několikastránkovým manuálem slouží? Je to jen hezká mapka s barvičkami, která se dobře ukazuje na tiskových konferencích?

Existují v podstatě jen tři možnosti a žádná z nich není moc dobrá.

Buď má semafor špatná nebo stará data. Nebo je příliš měkký, když nedoporučuje roušky ani tam, kde je nyní vláda nařizuje. A tedy v podstatě bezcenný. Nebo je naopak nastavený dobře a ministr Vojtěch navrhuje opatření zbytečně přísná. Správnou odpověď neznáme. Semafor doblikal dřív, než jsme se stihli rozjet.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované