Hlavní obsah

Glosa: Správně, nebo špatně? V češtině by nás měly zajímat jiné věci

Foto: Getty Images, Seznam Zprávy

Kreativita, ne chyby. Pojďme se na češtinu začít dívat jinak.

Reklama

Článek

Přestaňme češtinu vnímat jako diktát. Je víc než to.

Když jsem naposledy, pár měsíců zpátky, psal jazykovou glosu, dostal jsem několik rozhořčených e-mailů. Některým se prostě jen nelíbil můj značně liberální přístup k češtině. Jiní se podivovali, jak si, cituji, „Rusák“ může dovolit něco takového napsat. A další se pozastavovali nad slovy, která jsem použil. Hostka? Jak jako hostka? Vždyť takové slovo NEEXISTUJE.

A tak si říkám, že po čase nastala správná chvíle, abych tyto milé spoluobčany podráždil ještě víc.

Ze školy míváme tendenci vidět češtinu dost binárně – tohle je správně a tohle je špatně. Je to celkem pochopitelné, protože nás k tomu nutí testovací systém, kde buď určíme třeba čárku ve větě dobře a projdeme, nebo špatně a dostaneme špatnou známku.

Pomiňme teď na chvíli tu obrovskou fetišizaci pravopisu na úkor třeba kvality mluveného projevu. To pak dopadá tak, že je velká část populace schopna napsat dopis v souladu s pravopisným územ, ale když má speciálně neškolený člověk mluvit na veřejnosti nebo v televizi, nedopadá to dobře.

Ale vraťme se k otázce toho, co je dobře a co špatně. Vezměme si třeba spojení „vyvarovat se“. Řekli byste vyvarovat se něčeho, nebo vyvarovat se něčemu? „Správně“ je ta první varianta, ale doopravdy je to jedno. V národním korpusu najdeme obojí. Pochopili byste obojí. A navíc proč tady nepoužít 3. pád, když jinde z jazyka mizí a za pár set let, pokud se nebude používat víc, může pomalým tempem zaniknout úplně?

Tím vším chci jen ilustrovat, že jazyk je víc než jen správně a špatně. Jazyk je kreativita, která odráží společnost. A jako takový samozřejmě nutně musí reagovat na společenské jevy, ať už je to nástup počítačů a internetu, anebo emancipace žen.

A to nás přivádí zpátky k našemu oblíbenému slovu neslovu „hostka“. Pokud se hádáme o to, jestli to slovo existuje, začneme tím, že jsem ho použil, takže minimálně teď už existuje. A pak si řekněme: rozumíte mu? Víte, jaký je jeho význam? Celkem byste měli, pokud víte, co je host a že přípona -ka se dává pro ženské verze mužských podstatných jmen.

Kdo ví, jaké trendy přinese jazyk v budoucnu. Možná že i takové, které mně nepůjdou přes pusu. Ale pojďme se prosím konečně zbavit té myšlenky, že se jazyk dělí na správně a špatně. A radši znovu objevme tu nekonečnou svobodu, kterou nám dává.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované