Hlavní obsah

Glosa: Stravenky jsou levicové, horší než kuřecí řízek se snowboardem dohromady

Jan Lipold
šéfkomentátor

Stravenky jsou levicové.

Reklama

Zakladatel Institutu Václava Klause Václav Klaus starší svého času definoval atributy levičáctví: kuřecí řízek, snowboard, batůžek, salát nebo vodu v plastové lahvi. Už je to nějaký ten pátek, a proto nastal čas na aktualizaci. Příslušný referát by mohl vypadat asi takhle:

Článek

Z blacklistu nám mezitím vypadla PET lahev a vůbec jednorázové výrobky z umělé hmoty. Jejich používání se naopak změnilo v autentickou vzpouru proti diktátu módního neomarxi-ekologismu. Vlak je levicový, letadlo pravicové. Totéž bezkontaktní platby vs. papírové peníze. Rolling Stones vs. Beatles. Atd.

Mezi prominentní symboly levicového životního postoje přibyl videorozhodčí ve fotbale. Jde o bezprecedentní omezení svobody sudích, hráčů, funkcionářů i diváků. Velký bratr utahuje šrouby korektnosti. Předepisuje nám, co je pravda, nepřipouští jiný než jediný správný názor. Nedejte se mýlit, že jde jen o červené (jak příznačné!) karty nebo pokutové kopy. VAR = totalita.

Levicové jsou pochopitelně také stravenky. Alespoň odtud přichází dobrá zpráva. Ministryně Schillerová ohlásila stravenkovou revoluci (při tomto slově se vždycky trochu mračím), což víceméně znamená, že stravenky se změní na peníze (papírové, podtrhávám si). O svém prázdném nebo plném talíři konečně budou rozhodovat sami občané, a ne nikým nevolené stravenkové elity.

Stát se má lidem do životů plést co nejméně – a co jiného bychom měli v našich životech ubránit, když ne svobodu jídla (život – rusky břicho, pozn. V. K.)? Volba, kdy, co, za kolik a hlavně jestli vůbec něco jíst, musí zůstat svébytným, niterným rozhodnutím každého z nás. Tady stojí pravice – a nemůže jinak.

Kdežto levičáci zaměstnancům cpou obědy. Ponoukají je k nim skrze takzvané „lístečky“, jako kdyby to byli nezletilí školáci. Už jen zbývá, aby jim maminka – nikoli tatínek – ráno mazala svačinu. (Smích v sále).

Průzkum dokonce zjistil, že uživatelé stravenek chodí na obědy do restaurací skoro třikrát častěji než nestravenkáři. Ministryně financí považovala za nutné ujistit na (levicovém) Twitteru veřejnost: „Teplé jídlo nikomu nebereme“. Za Institut souhlasíme – pokud bude platit i opak: Teplé jídlo nikomu nenutíme. Tlačenka není pravicová ani levicová, ale svobodná. Nesmí se stát obětí takzvané pozitivní diskriminace. (Potlesk v sále).

Nechodit na obědy a místo toho hladovět nebo se futrovat uzeninou z papíru, bagetou z automatu nebo něčím z domova je zkouškou odhodlání a svobody. Lidí i jejich útrob. Jak čteme v Deklaraci gastroenterologických zpráv, promiňte, práv: Nikdo nesmí být nucen k teplému jídlu.

Ve světle tohoto hodnotového zápasu představuje i levičácký kuřecí řízek podružný problém. Salát k obědu zásadně nezaplacený stravenkami je pravicový nebo maximálně pravo-středový.

Reklama

Související témata:

Doporučované