Hlavní obsah

Glosa: To neděláš dobře s tou sirkou, Borisi. Pět premiérů proti jednomu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Mám neodbytný pocit, že to s Británií jde poslední dobou od desíti k pěti. Nebo od pěti k jednomu.

Reklama

Článek

Britská vláda chce přijetím nového obchodního zákona vědomě porušit „rozvodovou dohodu“ s EU, tedy mezinárodní smlouvu. Nelibost nad tím dali najevo bývalí britští premiéři. Borise Johnsona dohnala fakta.

Žijeme fakt v divné době a výjimečně nemám na mysli covid-19. Jestli je nějaká země v Evropě proslulá mnohasetletou tradicí respektování zákonů a mezinárodních smluv, je to Velká Británie. Respektive ještě před pár dny byla…

Kabinetu Borise Johnsona alespoň slouží ke cti, že dopředu avizoval, že navrhovaný zákon o vnitřním trhu porušuje dohodu s EU, která je mezinárodní smlouvou. Pořád lepší, než aby to zpětně zjistil nějaký šťouravý novinář.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Výroky expremiérky Theresy Mayové většinou zvláštní pozornost nezasluhují, ale tentokrát to Johnsonova předchůdkyně dost vystihla: „Jakým způsobem vláda přesvědčí budoucí mezinárodní partnery, že Británii mohou věřit v dodržování právních závazků dohody?“ Podobně, ba ostřeji, se vyjádřili také další čtyři expremiéři, pánové Cameron, Blair, Brown a Major.

Čtyři vlivní američtí kongresmani už také Borisi Johnsonovi poslali dopis s jasným vzkazem - když nestáhnete kontroverzní zákon o vnitřním trhu, můžete zapomenout na obchodní dohodu mezi Spojenými státy a Velkou Británií.

To máte tak, když je vaší prioritou udržení se u moci s pomocí PR fíglů k oblbnutí veřejnosti, místo skutečného řešení, v tomto případě bolestivých problémů, dostanete se přesně do téhle situace. Borise Johnsona a jeho věrné dohánějí tvrdá fakta.

Jak kdysi prohlásila Margaret Thatcherová, Británie neporušuje mezinárodní dohody, protože by to bylo špatné pro ni a její reputaci, i pro celý zbytek světa.

Britští konzervativci rádi po Železné lady sáhnou, když se jim to hodí do krámu. Teď to není ten případ. Dokonce musejí tiše sledovat, jak si Thatcherovou a její citát bere do úst šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, a musejí to sledovat s vědomím, že má pravdu…

Mám neodbytný pocit, že to s Velkou Británií jde v mnoha ohledech od desíti k pěti. Podle premiérské rovnice vlastně od pěti k jedné. Nebo jednomu.

Reklama

Související témata:

Doporučované