Hlavní obsah

Glosa: Vláda zase změnila opatření. To, které by pomohlo, vynutit nemůže

Foto: Seznam Zprávy

I plně očkovaný politik může být přenašečem a po setkání s tolika lidmi za jediný den i dost účinným (ilustrační snímek).

Reklama

Článek

Covid jednou pomine, ale pandemie neohleduplnosti s námi zůstane. A potrápí nás, kdykoliv přijde jakákoliv jiná krize.

Vláda Andreje Babiše na svém zasedání tento týden opět měnila pravidla pro život v zemi s ohledem na vývoj koronavirové situace. Nastavila to, na co se čeká už dlouho. Tedy jak to bude ve školách od 1. září. A pak se pustila do oblíbené hry na pár kosmetických změn. Schválně, národe, jestli si všimneš.

Všiml si a zasmál se, protože se ukázalo, že ještě stále platí, že v hospodě mohou dle nařízení sedět spolu jen čtyři lidé. Trochu méně se smála ministryně Jana Maláčová, která právě v době konání vlády byla na pivku s o poznání více spolustolovníky. (Pokud byste si chtěli zopakovat, co ještě platí, pak přehled naleznete zde. Možná budete překvapeni.)

Pochybení paní ministryně ovšem ukazuje na realitu, se kterou se po tak dlouhé době platnosti potýkají nařízení o ochranných opatřeních.

Scéna první. Vchod do jednoho supermarketu. Mladá, očividně sportovně založená, tudíž nedýchavičná dvojice. Věnuje tři minuty hledání nějakého důkazu v podobě nálepky na dveřích, že musí mít vevnitř respirátor. Nenalezne a hrdě nakráčí dovnitř s rebelsky staženými rouškami úplně pod bradu. Tudíž vědí, ale nad ohleduplností vítězí snaha na někoho imaginárního vyzrát.

Scéna druhá. Městský úřad v jednom menším okresním městě. V hale s řidičáky, občankami a pasy pobíhá pán s nálepkou „koordinátor“ na prsou. Ten zasahuje, když nevíte, jak obsluhovat mašinku na vydání pořadového čísla. A celou dobu líže zmrzlinu. Kde jinde než na úřadě by měl dodržovat opatření a ukazovat, jak se chovat ohleduplně k ostatním. To je k zamyšlení.

Scéna třetí. Podívejte se na fotky z kterékoliv politické kampaně. Moc roušek tam nenajdete. Jen politiky, jak si povídají zblízka s cizími lidmi. Nejlépe to jde vidět na rozšklebených úsměvech Andreje Babiše s těmi, kdo si přišli pro podpis jeho knihy. Ale vážně v tom není sám. Přitom i plně očkovaný politik může být přenašečem a po setkání s tolika lidmi za den i dost účinným. Ohleduplnost stranou, volby se blíží.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Přitom právě již tolikrát zmíněná ohleduplnost k okolí by byla nejúčinnějším opatřením. Vynutit se nedá, ale dá se o ní dokola mluvit a třeba semínko vzejde. Jinak bude neustále zadupáváno potřebou každého z nás dokazovat si, že jsme ti lepší.

Data ukazují, že neočkovaní mezi nově nakaženými převažují. Chachá, antivaxeři, vidíte? Expert na viry, který dříve byl pro tvrdá opatření, teď říká, že už to nebude tolik třeba. Chachá, covidí pomatenci, vidíte? Zdůvodnění, že očkování a promoření nám pomohly, „ohleduplně“ vynecháme.

Covid jednou pomine, ale pandemie neohleduplnosti s námi zůstane. A potrápí nás, kdykoliv přijde jakákoliv jiná krize.

Reklama

Doporučované