Hlavní obsah

Změny v opatřeních od září: školy, restaurace i kultura

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vláda na večerním zasedání rozhodla o testování ve školách na začátku září. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch následně také oznámil, že od září se rozvolní další opatření. V restauracích bude nově smět sedět u stolu 6 lidí.

Článek

Jaká budou další pravidla po návratu dětí do škol, zatím ministr zdravotnictví Vojtěch na večerní tiskové konferenci podrobněji komentovat nechtěl. Uvedl, že roušky budou moci žáci odložit ve třídách, jako tomu bylo v červnu. Ve společných prostorách případně až později.

Učitelé, žáci a rodiče vědí zatím jistě pouze to, že na začátku školního roku budou muset děti podstoupit tři kola antigenního testování, a to 1. nebo 2. září, pak 6. a ještě 9. září. Pokud je školy nahradí PCR metodou, proběhnou jen dva termíny. O všech ostatních pravidlech se prozatím pouze debatovalo. Finální verdikt měla dát dnes vláda, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ale po jejím jednání okomentoval pouze už známá pravidla pro antigenní testování a povinné nošení roušek.

„Nepředpokládáme, že bychom prováděli plošné testování ve školách i po 9. září,“ řekl Vojtěch. V opatření se totiž počítá s tím, že pokud v některém okrese dojde k překročení 25 pozitivních záchytů na 100 tisíc provedených testů, prodlouží se testování až do konce září. Podle šéfa zdravotnictví to ale není pravděpodobné.

Pravidla pro používání ochrany nosu a úst zůstanou stejná jako na konci minulého školního roku. V září s nimi začnou děti školní rok na chodbách, ale odloží je ve třídách. I to se ale v případě pozitivního vývoje epidemické situace možná změní.

„Pak se můžeme bavit i o odbourání tohoto opatření,“ dodal Vojtěch.

Tato povinnost se bude vztahovat pouze na žáky, kteří sami nebo prostřednictvím svých zákonných zástupců odmítnou testování. V takovém případě si musí buď roušku ponechat po celou dobu přítomnosti v budově, nebo se vzdělávat distančně.

„Pokud bude dítě takto chráněno, nebude jakkoliv vyňato z třídního kolektivu,“ dodal ale Vojtěch.

Dodržování pravidel? Dobrovolné

Na podrobný manuál pro fungování škol se ale stále čeká. Ministerstvo zdravotnictví zatím publikovalo na konci července pouze doporučení, které platí jak pro školy, tak například pro střediska volného času nebo další hromadné zájmové aktivity.

Z textu vychází, že by ředitelé měli v novém školním roce omezit slučování tříd, přesuny tříd, střídání učeben, hromadné školní akce, sdílení pomůcek a prostor.

„Příklad: Na začátku školního roku v rámci výuky vybraných předmětů spojovat maximálně dvě třídy, dále v případě příznivého epidemického vývoje lze počet spojovaných tříd rozšířit,“ píše Ministerstvo zdravotnictví v doporučení.

Podle školských asociací, které Seznam Zpráv oslovily, je to ale například na středních školách nemožné, stejně jako požadavek na tekoucí pitnou a teplou vodu. Ředitelé se proto na jednání s Ministerstvem školství dohodli, že by mělo zůstat pouze u doporučení.

Úhrada testů pro děti

Ministerstvo zdravotnictví také částečně upravilo pravidla úhrady testů z veřejného pojištění. Vláda sice v polovině července schválila opatření, podle kterého se z veřejného zdravotního pojištění bude od září platit testování pouze dětem, lidem se započatým, ale nedokončeným očkováním, a těm, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Ministerstvo zdravotnictví ale předpis dosud nevydalo.

Nyní ministr Vojtěch přidal další výjimku, a to pro členy zájmových spolků nebo amatérské sportovce. Pokud se účastní pravidelně akcí v neměnných kolektivech, mohou se i po 1. září testovat jednou za sedm dní antigenním testem zdarma.

„Je to hlavně kvůli dětem, které se vrací například do různých kroužků,“ dodal Vojtěch.

Novinky na hromadných akcích

Pokud jde o další nová opatření, vláda večer rozhodla o tom, že od září může být na kulturních a sportovních akcích zaplněno 100 procent kapacity. Půlka lidí nad tři tisíce osob bude muset mít test, půlka bude buď po očkování, anebo po prodělané nemoci covid-19.

V restauracích bude moci být od září u stolu šest lidí místo současných čtyř. Rozvolní se podmínky návštěv zoo či galerií, neboť nově bude moci být naplněna celá kapacita.

Reklama

Doporučované