Hlavní obsah

Glosa: Zachraň se, kdo můžeš! Premiér má už zase podněty

Foto: Seznam Zprávy

Když premiér dostane podněty, obvykle se s nimi pochlubí v Čau lidi a pak vynadá ministrům.

Reklama

Článek

Selský rozum by velel, aby si premiér vybíral ministry tak, aby dobře rozhodovali ve složitých otázkách, kde osobní zkušenost jednotlivce nestačí.

Ve čtvrtek jsme mohli na tiskové konferenci sledovat další dějství nekonečného seriálu „ministři něco navrhli, ale pak někdo napsal premiérovi dopis, a všechno bylo jinak“.

Tentokrát Andrej Babiš na základě mantry „lidé mi píšou“ zpochybnil pravidla pro otevření restauračních zahrádek. „Dostávám podněty, jsou na to různé názory, ještě se k tomu vrátíme,“ smetl premiér plány vlastního ministra zdravotnictví.

Občané už Babišovi napsali ledasco. Třeba že podnikatel si na kompenzacích vydělá víc, než kdyby pracoval. Radili mu také, aby zavedl úřední maturity, aby otevíral školy nebo povolil ostříhat psa v salonu. Jindy mu prý spousta lidí napsala, ať se vtělí do slepice, a před pár lety se mu prý (něčí) babičky v dopise svěřovaly, že jsou šťastné.

Zčásti je to samozřejmě jen marketingová figura. Premiér ukáže, že se těší zájmu voličů a zároveň že on projevuje zájem o ně. Andrej Babiš ale bere volání lidu doopravdy vážně a často se podle něj řídí. Bohužel i ve chvíli, kdy to odporuje odborným závěrům jeho vlastních expertů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Účastníci jednání s premiérem často popisují, jak předkládají statistiky a studie, aby Andrej Babiš po chvíli zvedl zrak od mobilu a jejich argumenty smetl na základě telefonátu s náhodnou voličkou.

Své o tom ví celá řádka odborníků, kteří v průběhu koronavirové epidemie v dobré víře nabídli své služby a odcházeli zklamaní se slovy, že na jejich vědecké závěry vlastně není nikdo zvědavý.

„Lidé mi píší“ je také oblíbená Babišova strategie, jak se vypořádat se svými oponenty, ale klidně i s vlastními ministry. „Stejně jako vy se řídím selským rozumem a souhlasím s vámi, kdo mi píšete, že některé návrhy ministerstev školství a zdravotnictví nevypadají z hlediska praxe vůbec logicky,“ notoval si s voliči například premiér.

Ten tolik vzývaný selský rozum by nejspíš napovídal, že premiér si má vybírat své ministry tak, aby rozhodovali právě ve složitých otázkách, na které osobní zkušenosti jednotlivců nestačí. Ale dnes už těžko říct, podle čeho si premiér ministry vlastně vybírá.

Co si o tom myslíte vy? Napište mi do komentářů.

Reklama

Doporučované