Hlavní obsah

Glosa: Život ve strachu po srpnu 1968

Jiří Padevět: Byly v zásadě dvě možnosti: buď pro režim otevřeně pracovat, tzn. kolaborovat se Sovětským svazem, nebo žít ve strachu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Spisovatel a nakladatel Jiří Padevět se ve své glose vrací k tomu, jak česká společnost vycházela s komunistickým režimem.

Článek

Nedávno jsme si připomněli jedno z českých, nebo chcete-li československých, smutných výročí. 21. srpen 1968.

Já v poslední době, kdy se v českém mediálním a společenském prostoru diskutuje o tom, jestli se dalo nebo nedalo s režimem vyjednávat, hodně přemýšlím o té sovětské okupační armádě, kterou měli českoslovenští komunisté za zády. Ono se asi těžko vyjednává s někým, kdo je podpořen stovkami tanků, letadel a desetitisíci vojáků.

Česká společnost podle mého názoru s režimem nevyjednávala. Buďto pro něj otevřeně pracovala, tzn. otevřeně kolaborovala se Sovětským svazem, nebo žila ve strachu. Žila ve strachu obyčejném, že je vyhodí z práce, děti nemohly studovat školy. Žila ve strachu institucionálním – ve strachu žili i funkcionáři KSČ, kteří se báli toho, že je vyhodí jiní funkcionáři ze sedla.

A žila ve strachu lidském, ve strachu z možného postihu, z toho, jak to s tímto státem dopadne. Tenhle strach zmizel v roce 1989 a myslím si, že dalším důkazem toho, že českoslovenští občané si komunismus nepřáli, byly výsledky prvních svobodných voleb.

Celou glosu Jiřího Padevěta si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované