Hlavní obsah

Glosář nabídl čísla, která vyzradí Trpišovského triky. Došlo i na Ščasného omyl a zpověď sudího Příhody

Statistiky ukázaly, že pod trenérem Trpišovským hraje Slavia přímočařeji.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Fotbalový glosář zjišťoval, jak jsou na tom favorité ligy před sobotním vzájemným utkáním Slavia-Plzeň. Zmínil skandál na startu Bundesligy a všiml si i toho, že v Anglii sudí silným týmům nepomáhají.

Článek

Liga se těší na svůj svátek, v sobotu se utkají Slavia s Plzní. Úřadující vicemistr s mistrem, stejně tak druhý a první tým aktuální tabulky.

Loni na podzim hrála Slavia v Plzni až v listopadu. Podlehla 0:1, v danou chvíli navýšila ztrátu na vedoucí Plzeň už na 13 bodů a důvěra vedení pražského klubu v trenéra Jaroslava Šilhavého tenkrát dostala další významnou trhlinu.

V zimě místo něj přišel Jindřich Trpišovský a po jarní části sezony, kdy tým učil svému stylu, už lze srovnávat. Z dat, jež poskytla společnost Full Report Scouting, je dobře patrné, kam se Slavia herně posunula, v čem volí Trpišovského tým jinou strategii než v éře trenéra Šilhavého.

Konkrétní data najdete v přehledné grafice ve videu pod titulkem. Prozrazují, že je Slavia výrazně aktivnější v hloubi soupeřova pole, kde napadá jeho rozehrávku.

Pod Trpišovským je získává nejvýše z celé ligy, za předchozího trenéra byla v tomto ohledu jen lehce nadprůměrná.

S vyšší agresivitou přibylo i faulů. „Tady je oproti špičkovému provedení západoevropských klubů největší rozdíl,” upozorňuje Jiří Hošek. „Velké týmy umí při napadání získat míč i bez odpískání faulu.”

Trpišovského styl je podle čísel nejpřímočařejší v lize. Každé střele předchází v průměru 21 přihrávek. Na jaře 2017, kdy Šilhavého Slavia získala titul, vykazovala v této statistice 26 přihrávek na střelu, na podzim se herní styl pozměnil a v tomto ohledu se propadl k ligovému průměru (36 přihrávek).

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Šilhavý coby trenér Slavie Praha.

Negativem byla i skutečnost, že se v roce 2017 stala Slavia do značné míry závislá na útočníku Milanu Škodovi. Až 25 procent šancí zakončoval on.

Zajímavá je i skutečnost, že do soupeřova vápna dostane Trpišovského Slavia v průměru o 4 balony více než ta Šilhavého.

Není-li uvedeno jinak, jde o srovnání ligových statistik z podzimu 2017 a podzimu 2018, který čítá zatím jen 6 zápasů. Čísla jsou tedy jen orientační, protože Trpišovského tým ještě nehrál s řadou silných protivníků. Ale o změně stylu červenobílých ve svém úhrnu jistě něco přinejmenším naznačují.

A jak je na tom před velkou sobotní bitvou Viktoria Plzeň? Po sérii výher 1:0 tentokrát rozstřílela ve Štrunových sadech tým Mladé Boleslavi 6:1. Viktoria podala výtečný výkon, objevila se v něm kombinační lehkost a fanoušky Viktorie těšily krásné góly.

Hattrickem se blýskl Michael Krmenčík. Při menší benevolenci sudího by ale nejspíš stihnul jedinou branku, protože ve 40. minutě po kontroverzi s protihráčem Chalušem, jemuž patrně úmyslně v přerušené hře šlápl na špičku kopačky, mu měla být nejspíš udělena žlutá karta, která by pro něj byla v utkání již druhou. Což by značilo kartu červenou, a tím i vynucenou absenci právě v sobotním šlágru Slavia-Plzeň.

Jak celou věc i další pravidlově kontroverzní situace v utkání viděl hlavní sudí Radek Příhoda? I to se dozvíte ve videoverzi glosáře, kterou si můžete spustit pod titulkem tohoto článku.

Autoři glosáře se podivili i výkonu sudího Berky v pátečním pražském derby Bohemians-Sparta. A vrátili se i ke zmatenému představení, jež ve stejný den předvedli i Berkovi němečtí kolegové na startu Bundesligy, konkrétně v utkání Bayern-Hoffenheim.

„V Anglii mají sudí trochu jiný přístup. Silným týmům obvykle penaltu, která není úplně stoprocentní, nepřipísknou,” nabízí zajímavé srovnání Jiří Hošek.

Stranou zájmu nezůstala ani další bodová ztráta Sparty. „Ve srovnání s Plzní, jejíž jádro je už spoustu roků pohromadě, takže viktoriány málokterá situace na hřišti zaskočí a hráči přesně vědí, co od sebe navzájem mohou čekat, je Sparta jako tým pořád nehotová, křehká, jak řekl trenér Ščasný. Vyjma kapitána Šurala se v týmu ještě dostatečně nevyprofilovali další lídři, kteří by tým v průběhu utkání dokázali usměrňovat,” míní Luděk Mádl.

Poukázal i na to, že při absenci Costy a po vynuceném střídání Vatajela rozhodně nebylo šťastným tahem trenéra Ščasného stáhnout na levý kraj obrany špatně bránícího Plavšiče. Varianta přeskupení s Frýdkem na levém beku by dost možná Spartě výhru v Ďolíčku zachránila.

Pusťte si rozhovor s rumunskou hvězdou Sparty, kterou je Nicolae Stanciu:

Rozhovor s rumunskou hvězdou.Video: David Janeczek

Reklama

Doporučované