Hlavní obsah

Glosář: Bayern by ho nekoupil, Juventus vsadil na CR7 vše. A pražská „S“ zaskočila opravdová rychlost

Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Za Cristiana Ronalda zaplatil Juventus rekordní sumu i v jeho 33 letech. Může se mu to vyplatit? A proč o víkendu bodově ztratily Sparta i Slavia? Odpovědi hledal fotbalový glosář.

Článek

Už dlouho se k žádné hráčské premiéře v italské Serii A neupínala taková pozornost jako k sobotnímu utkání Chievo-Juventus. Na straně hostí nastoupil Cristiano Ronaldo, úřadující držitel Zlatého míče, a tudíž bezpochyby jeden z nejlepších fotbalistů světa.

Italská liga tak nepřímo navázala na slavnou éru 80. či 90. let minulého století, kdy nejlepší plejeři z celé planety mířili takřka bez výjimky právě sem. Namátkou stačí připomenout Diega Maradonu, Ruuda Gullita s Markem van Bastenem či Lothara Matthäuse.

Jiné, konkurenční soutěže na kontinentu pak ovšem následně získaly mnohem větší ekonomickou dynamiku rozvoje. Naproti tomu v Itálii jako by se zastavil čas.

Chcete důkaz? Jeden za všechny: Opravdu moderním novým stadionem dnes disponuje jen Juventus.

I proto do Itálie v posledních letech zhusta mířily jen vyhaslé hvězdy, které ztratily výkonnost, ale chtěly ještě prodat jméno - jako třeba Rivaldo či Ronaldinho.

V tomto ohledu se Ronaldův příchod do „Juve“ jeví tak trochu jako zjevení. Jednoznačně jde o vykročení ze zaběhlé šablony, navíc i z tamních finančních zvyklostí a tak trochu i možností, protože Ronaldův plat financuje automobilka FIAT ze speciálních fondů.

Právě Ronaldův plat (viz grafika ve videu) se totiž zcela vymyká parametrům Serie A, nehledě na transferní cenu, která se podle některých zdrojů vyšplhala až na 117 milionů eur. Uvádí ji tak například uznávaný web transfermarkt.de.

Podle něj autoři glosáře sestavili i tuto pozoruhodnou tabulku nejdražších transferů fotbalistů přes 33 let:

Foto: Seznam.cz

Z ní je patrné, že v této věkové kategorii se velké přestupy příliš často a už vůbec ne v takovém finančním objemu jako u Ronalda obvykle nedělají. Pro šestý nejdražší transfer hráčů nad 33 let bylo zapotřebí nahlédnout za dánskou legendou Michaelem Laudrupem dokonce až do roku 1997.

„Za hráče v tomto věku bychom takové peníze nikdy nevydali,“ nechal se v souvislosti s Ronaldovým přestupem do Turína slyšet Karl-Heinz Rummenigge, jeden z bossů Bayernu Mnichov.

V glosáři nicméně Jiří Hošek nastínil řadu marketingových a obchodních synergií, které Cristiano Ronaldo může svým příchodem do Juventusu a Serie A nastartovat.

To Luděk Mádl se trochu pozastavil nad tím, jestli populární CR7 zapadne do tradiční filozofie Juventusu, která vychází z absolutní pracovitosti, bojovnosti a týmovosti, to vše samozřejmě na půdorysu totálního podřízení se precizním taktickým vzorcům.

I ve svém věku disponuje portugalská hvězda mimořádnou rychlostí. A právě nevšední rychlostní parametry Matěje Hanouska a Jana Matouška „vypíchl“ Luděk Mádl jako důležité střípky, které přispěly do mozaiky víkendových úspěchů Jablonce, respektive Příbrami v ligových utkáních na hřištích pražských „S“.

U Sparty se podle něj projevilo, že tým není stále „hotový“, že je pořád ve stadiu zrodu, a nezvládá proto automaticky situace na první pohled jednoduché, jako kupříkladu využít doma výrazněji přesilovku trvající celý poločas. A i když se z ní přesto zrodí náskok jen titěrný, pak jej v tak výhodném aranžmá na hrací ploše přinejmenším do posledního hvizdu udržet.

Jaké další příčiny stály podle autorů glosáře za neúspěchem Slavie? A co by doporučovali Viktorii Plzeň ve věci možného přestupu Michaela Krmenčíka do Brugg? Nejen to zjistíte ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované