Hlavní obsah

Tvrdíkovi hrozí, že ho nepustí na stadion. Skandování slávistů „UEFA Mafia” může přivolat extrémní pokuty

Foto: Profimedia.cz

Jaroslavu Tvrdíkovi se může stát, že pohárové zápasy Slavie nebude sledovat z hlediště, ale doma od televize.

Reklama

Za ostré tweety proti UEFA může být patrně trestán jen šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Pokud v jeho válce s UEFA budou pokračovat fanoušci, hrozí klubu pokuty, případně až uzavření hlediště.

Článek

Šéfovi fotbalové Slavie Jaroslavu Tvrdíkovi se může stát, že se bude na zápasy skupinové fáze Evropské ligy dívat doma v obývacím pokoji prostřednictvím televizní obrazovky.

Je velmi pravděpodobné, že se jeho výroky na Twitteru, vypubilkované v emocích krátce po vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů na Dynamu Kyjev, bude zabývat disciplinární komise UEFA. Tvrdík dal do souvislosti výkon rozhodčích s faktem, že Dynamo Kyjev ovládají bratři Surkisové, přičemž Grigorij je viceprezidentem UEFA.

Připomeňme si ony tweety Jaroslava Tvrdíka:

Foto: Twitter

A nabízí se srovnání s jarní kauzou vlastníka AS Řím, který za kritiku výkonů rozhodčích dostal vedle pokuty i tříměsíční zákaz ocitnout se na stadionu v zápasech zařazených do soutěží UEFA.

Tvrdík ve svých tweetech, které v úterý večer napsal a do středečního rána smazal, nepřímo souhlasil s fanouškovským sloganem „UEFA Mafia”. Na sociálních sítích se mu od příznivců Slavie, taktéž rozhněvaných na výkon rozhodčích na stadionu Dynama, dostává výrazů silné podpory.

Jeden namátkou vybraný tweet za všechny:

Pokud by v Evropské lize, kterou bude Slavia na podzim hrát, zaznělo masové skandování „UEFA Mafia” nebo jiné projevy zpochybňující integritu UEFA, hrozily by klubu vysoké finanční sankce. Válku s UEFA vedou dlouhodobě fanoušci Legie Varšava. A kvůli ní mimo jiné neviděli zápas jejich klubu s Realem Madrid, který se z rozhodnutí UEFA odehrál před prázdným hledištěm.

Slávisté vypadli s Kyjevem po výsledcích 1:1 a 0:2. Nelíbilo se jim, že v pražském utkání inkasovali, když na hřišti byly dva míče, v Kyjevě pak emoce přinesl Teclův neuznaný gól, neodpískaná ruka domácích a branka na 2:0 docílená z jasného ofsajdu. Rozbor situací přinesl Seznam zde.

Tvrdíkovy tweety zaznamenala česká média, takže je vysoce pravděpodobné, že je podchytil i monitoring UEFA. Předpokládá se, že Giorgio Marchetti, soutěžní ředitel UEFA, podá v souvislosti s nimi na Tvrdíka disciplinární podnět, protože Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) v podobných případech velmi dbá na to, aby nebyla zpochybňována její image.

Ani veřejnou kritiku rozhodčích nemá UEFA ráda. Nedávno se do ní v médiích pustil James Pallotta, prezident a spoluvlastník klubu AS Řím (či basketbalového klubu NBA Boston Celtics).

Pustil se do ní po semifinálové odvetě Ligy mistrů AS Řím-FC Liverpool. V médiích po vyřazení svého týmu otevřeně kritizoval několik konkrétních verdiktů rozhodčích a na závěr konstatoval, že bez videorozhodčího je Liga mistrů jen „absolutní vtip”.

Tady je Pallottovo prohlášení po utkání s Liverpoolem:

Reakce disciplinárky UEFA? Trest pro Pallottu v podobě tříměsíčního zákazu vstupu na všechny zápasy soutěží pořádaných UEFA a pokuta 19 000 eur (500 000 korun) vyměřená klubu.

Někteří fanoušci Slavie vyzývají na sociálních sítích k projevům nespokojenosti s organizací UEFA. Nebylo by to poprvé. „UEFA Mafia” se v Edenu skandovalo už v roce 2016, kdy se klub po sedmileté pauze vrátil do evropských pohárů. A přišly pokuty v řádu statisíců korun - více zde.

Obecně platí, že na „UEFA Mafia” a podobné projevy je unie organizující evropský fotbal velmi citlivá. Sankce se odvíjejí od četnosti a masovosti takových projevů, sazby pokut se radikálně zvyšují, pokud se skandování opakuje i v dalších a dalších zápasech.

Extrémním případem je napjatý vztah mezi UEFA a příznivci Legie Varšava. V roce 2014 v kvalifikaci Ligy mistrů porazila Legia doma Celtic Glasgow 4:1 a ve Skotsku vedla 2:0. Problém nastal, když na 4 minuty nastoupil Bartosz Bereszynski, který měl přitom pykat za vyloučení v předchozí sezoně. Za neoprávněný start následovala od UEFA kontumace zápasu na 3:0 ve prospěch Celtiku, který tak postoupil místo Legie.

Legia pak hrála Evropskou ligu a v utkání s Aktobe fanoušci rozvinuli obří transparent s prasetem a nápisy kritizujícími rozhodnutí UEFA. Následovala pokuta 80 000 eur (podle tehdejšího kurzu 2,2 milionu korun).

Další podobné incidenty a pokuty následovaly. Znovu se objevilo i choreo s prasetem. V roce 2016 po incidentech v duelu s Dortmundem, kdy došlo ze strany příznivců Legie i k násilnostem a projevům rasismu, pak UEFA sáhla k nejtěžší sankci, kdy nařídila, aby další domácí pohárový zápas Legie proběhl bez fanoušků, před prázdným hledištěm. Ke smůle příznivců polského klubu šlo zrovna o utkání s Realem Madrid.

„Jisté je jedno, UEFA od sankcí za podobné projevy rozhodně neustoupí,” říká Petr Fousek, který ve strukturách FIFA a UEFA pracuje od 90. let a na jednom z utkání, kde příznivci Legie rozvinuli transparent s prasetem, byl shodou okolností jako delegát.

Nyní je i na Slavii, aby si rozmyslela, jak ve věci dále postupovat. Na dotaz Seznamu, zda na UEFA podá oficiální stížnost na verdikty rozhodčích, odpověděl mluvčí klubu Michal Býček takto: „Nechceme se k tomu i nadále vyjadřovat. Soustředíme se na utkání s Jabloncem a další zápasy, které máme před sebou.”

K situaci se vyjádřila i Fotbalová asociace ČR, která označila výroky představitelů Slavie za přehnané.

Foto: FAČR

Vedle Jaroslava Tvrdíka totiž z Kyjeva tweetoval i další člen slávistického představenstva Tomáš Bůzek. A to mnohem nevybíravějším způsobem.

Foto: Twitter

Jaroslav Tvrdík na sociálních sítích sdílel článek Aktuálně.cz, ve kterém bývalý mezinárodní sudí Jiří Grégr podrobil kritice výkon polských sudích v Kyjevě. Tvrdík zde také připustil, že při své relativní nezkušenosti s evropskými poháry nebyli představitelé Slavie na tak vypjaté momenty zcela připraveni.

V dalších tweetech pak už i fanouškům doporučil brát zápasy s Kyjevem jako minulost a soustředit se jen na Slavii a její příští utkání.

Foto: Twitter

Reklama

Související témata:

Doporučované