Hlavní obsah

Glosář: Sparta vyčarovala Pavelku, Grygera s Condem se nestačili divit

Foto: Profimedia.cz

David Pavelka se vrací na Letnou takřka po osmi letech.

Reklama

Za podivuhodnými okolnostmi českého přestupního „Dne D“, zejména za otázkou, proč Cheick Conde, o něhož měly zájem Sparta i Slavia, zůstal nakonec ve Zlíně, se v glosáři vrací Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Den D, poslední den, kdy je možno uzavírat přestupy, patří nejen v Anglii, ale logicky i v dalších zemích mezi nejzábavnější fotbalové svátky. Zejména nyní, v době twitterové, mohou fanoušci sledovat, jak se na poslední chvíli aktualizují soupisky jejich oblíbených klubů, a to doslova online.

Nebývale rušný byl Den D tentokrát i v Česku. Pondělí 5. října, konkrétně pak půlnoc, po níž se světaběh překlopil do úterý 6. října, bylo dělicí čarou, do které bylo ještě možné získat posily a připsat je případně na pohárové soupisky.

Největší pozornost se v Česku soustřeďovala na Cheicka Oumara Condeho, 20letého středního záložníka z Guineje. Poté, co se po příchodu z Afriky aklimatizoval na středoevropské podmínky v Táborsku, nasbíral v prvoligovém Zlíně, kde působí od ledna, zatím všehovšudy 17 zápasů v elitní soutěži. Ale svými tělesnými parametry a elastickým způsobem hry zaujal Spartu i Slavii natolik, že obě „S“ projevila zájem ho získat.

Zlín nasadil nemalou prodejní cenu, kolem 1 milionu eur. A rozhodl se jednat primárně se Spartou. Hráč se svým osobním agentem Danielem Chrysostomem, i se Zdeňkem Grygerou, manažerem zlínského klubu, strávil v pondělí večer zhruba tři hodiny na stadionu na Letné. Ale tahle výprava se nakonec vracela do Zlína s nepořízenou,

A Sparta místo toho představila jako svoji novou posilu 29letého Davida Pavelku, odchovance, který se do české ligy vrátí z turecké Kasimpasy.

Pátrání po tom, co se v případu Condeho zvrtlo, nebylo jednoduché. Z různých náznaků bylo cítit, že šlo o příběh, ze kterého odešla zlínská strana velmi otrávená, s pocitem, že ji někdo podtrhnul. To vlastně potvrdil i Zdeněk Červenka, majitel zlínského klubu, když v úterý po ránu do telefonu utrousil: „Já se o tom, co nám provedli, snad ani vůbec nechci bavit. Snad jen to, že seriózní jednání vypadá úplně jinak. Jste na něčem domluveni a druhá strana vám pak předloží… Ne, já to nebudu říkat, obraťte se na Zdeňka Grygeru.“

Bývalý hráč Ajaxu, Juventusu, ale i Sparty během úterka dlouho nebral telefon. Pak ho Zdeněk Grygera sice zdvihl, ale utrousil jen několik krátkých poznámek, že jednání probíhala pod časovým tlakem, a proto bohužel nevyšla.

Snažil se zachovat dekórum, ale míra zklamání z toho, co si tentokrát v manažerské pozici prožil, byla v jeho hlase zjevná. Sám Zdeněk Grygera nechtěl jít do detailů, ale ze zákulisních zdrojů se přes den podařilo posbírat střípky celého případu tak, že vytvořily zhruba tuto mozaiku:

Sparta se Zlínem a Condeho agentem jednala o přestupu intenzivně už od soboty. Svůj interes projevila i Slavia, ale zájem Sparty se jevil jako přímočařejší a mnohem konkrétnější. Vedl k tomu, že se Conde s agentem a Grygerou objevili v pondělí na Letné a zdálo se, že je vše připraveno k podpisu smlouvy. Sparta byla údajně svolná zaplatit i s bonusy více než milion eur, v ideálním případě přes 30 milionů korun.

Jenže úsměvy a vtípky zmizely a šampíčka se neotevřela ve chvíli, kdy údajně Sparta přinesla k podpisu takovou verzi smlouvy, v níž nebylo po ústně domluvených částkách ani potuchy. Na papíře uvedené sumy najednou nebyly ani poloviční.

Což byl podle všeho sparťanský způsob, jak zlínské návštěvě sdělit, že dohoda s ní padá, protože paralelně oživili Letenští jednání o Davidu Pavelkovi s Kasimpasou. O tohoto záložníka Sparta usilovala už od léta. Přestože však Pavelkovi končil kontrakt v tureckém klubu už v létě 2021, nemínila se Kasimpasa jeho služeb vzdát. A už drahnou dobu se zdálo, že jsou všechny strany smířeny s tím, že se příběh posouvá až na zimu, kdy už Pavelka přijde za opravdu minimální částku.

Jenže v Den D to Sparta zkusila znovu. A vedle jednání se Zlínem o Condem paralelně spustila i debatu s Kasimpasou. Ve chvíli, kdy zjistila, že by byl Pavelka k mání hned za 900 000 eur, si podle všeho vyhodnotila, že za srovnatelnou cenu dá před Afričanem přednost prověřené kvalitě někdejšího reprezentanta.

A rozjela naplno jednání po této linii, poslední potřebný podpis byl do systému vložen ve 23:58. Načež se pak muselo až do úterního dopoledne čekat, jestli si všechny propojené databáze UEFA, národních svazů a lig vyšlou signál, že se všechno stihlo včas, podle předpisů a norem.

Zklamaná zlínská výprava z Letné ještě před půlnocí kontaktovala Slavii, ale tady už bylo na všechno tak málo času, že se ani hostování zrealizovat nedalo.

Grygera ještě v úterý dopoledne jednal se Slavií o tom, že by se přesun Condeho do Edenu smluvně zajistil od zimního přestupního termínu. Věc ale nakonec zůstala jen předjednaná, bez finální tečky.

Sparta tak svou eticky diskutabilní taktikou dosáhla toho, že přesun Condeho směrem do Edenu pro toto přestupní období zablokovala. Byť tedy vůbec není jisté, zda by červenobílí podmínky transferu, tak jak je nadhodil Zlín, akceptovali. Sparta se přinejmenším tvářila, že ano. A potom ucukla.

Sparťany, stejně jako slávisty, čekají další boje o český titul. A také souboje v Evropské lize. Slávistický sen o Lize mistrů a příjmech z nich vyvanul v dánském Herningu, následoval prodej Vladimíra Coufala do týmu West Ham United.

A trenér Jindřich Trpišovský projevil veřejně zájem o to, aby se mu ještě v závěru přestupního období dostalo nějaké hráčské náhrady.

Dokonce po utkání na Baníku Ostrava naznačil celou řadu indicií, jež vedly k Alexandru Bahovi, krajnímu obránci dánského SønderjyskE, kterého si Slavia vyskautovala. Ten hypoteticky mohl nahradit Coufala přímo na pozici pravého obránce, ale k dohodě mezi kluby nedošlo, spekuluje se, že rozptyl v poptávce a nabídce byl vyčíslitelný sumami 1,1 a 1,5 milionu eur.

Kdyby přišel do Slavie Conde, mohl zaujmout pozici středního záložníka a zbavit této náhradní role Tomáše Holeše, který se mohl vrátit ke své původní profesi pravého obránce. Nic z toho se nestalo, takže si trenér Jindřich Trpišovský bude muset poradit jinak.

Do celé skládačky patří i informace, že Slavia neuvolnila Liberci Tomáše Malinského, přestože mu dosud dávala pramálo herních příležitostí. A že na soupisku pro Evropskou ligu neuvedla jméno Ladislava Takácse, když přednost před ním dostal nečekaně ofenzivní Afričan Abdallah Sima, působící v juniorském týmu.

Slovan Liberec získal v Den D jinou nečekanou posilu, reprezentanta Michala Sadílka. Ten nějak nepadl do oka Rogeru Schmidtovi, novému trenérovi PSV Eindhoven. Sadílek se v nizozemském klubu ocitl na druhé koleji, hrozilo mu, že by toho moc nenahrál. A toho se chtěl ve svých 21 letech vyvarovat.

Ke cti mu slouží, že si mezi nabídkami ze zahraničních klubů vybral tu českou, libereckou, díky níž může nadále rozvíjet své zkušenosti a kontakt s pohárovou Evropou. Navíc na pozici středního záložníka, která je jeho fotbalovému srdci a naturelu nejbližší.

A ještě jedno jméno si zaslouží zvláštní pozornost. Pro kombinační, španělský fotbal, který chce s Baníkem Ostrava předvádět, si Luboš Kozel vybral toho, kdo ho má v krvi nejvíc, tedy přímo Španěla. Pepe Mena zaznamenal starty i za A-tým FC Sevilla. A i když většinou působil v rezervním týmu, může být nejen pro Baník, ale i pro celou ligu velkým oživením.

Pro Viktorii Plzeň je pak klíčovou zprávou, že se i po výpadku z pohárové Evropy rozhodla ponechat v trenérském křesle Adriana Guľu. Dostal čas na to, aby do zimy převedl své krásné řeči i na trávník. Už nebude mít k dispozici Tomáše Chorého, který odešel hostovat do belgického Waregemu. Ale na českou ligu a Mol Cup by mělo útočné duo Ondrášek–Beauguel bohatě stačit.

Takový byl Den D v české Fortuna lize. Tím, kdo zůstal vyautován tak trochu mimo šachovnici a dost možná to bude ještě nějaký čas rozdýchávat, je Cheick Conde. Už za pár měsíců se ale karta může obrátit v jeho prospěch. I když na jistý konkrétní stadion už asi po pondělní zkušenosti o smlouvě znovu vyjednávat nepřijede.

Reklama

Doporučované