Hlavní obsah

Google údajně chystá cenzurovanou verzi vyhledávače pro Čínu

Google má v plánu spustit cenzurovaný vyhledávač v Číně, píše The Intercept.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Vyhledávač bude blokovat některé webové stránky a hesla. S odkazem na osoby obeznámené s plánem o tom informoval internetový magazín The Intercept.

Článek

Internetový gigant Google, který patří společnosti Alphabet, chystá v Číně cenzurovanou verzi svého vyhledávače. Bude blokovat některé webové stránky a hesla. S odkazem na osoby obeznámené s plánem o tom informoval internetový magazín The Intercept.

Krycí jméno projektu zní „Dragonfly“ (vážka) a pracuje se na něm od jara 2017, napsal The Intercept. Významný posun v projektu nastal po prosincové schůzce šéfa Googlu Sundara Pichaie s vysokým čínským státním úředníkem, dodal magazín.

Na černé listině výrazů, které bude vyhledávač blokovat, se nacházejí slova mající spojitost s lidskými právy, demokracií, náboženstvím a mírovými protesty. Firma vyhledávací aplikaci již podle magazínu The Intercept představila čínské vládě.

Vyhledávač od Googlu v Číně přitom nefunguje od roku 2010, kdy ho společnost v zemi přestala provozovat právě z důvodů omezování svobody slova.

Konečná verze by mohla být uvedena do provozu v příštích šesti až devíti měsících v závislosti na schválení čínskými úřady, dodal The Intercept. Google se ke zprávě serveru odmítl vyjádřit, uvedl pouze, že v Číně vyvíjí řadu mobilních aplikací a spolupracuje s místními vývojáři, aby se udržel na čínském trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované