Hlavní obsah

Gumárny Zubří začaly bourat 110 metrů vysoký komín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Gumárny Zubří začala s demolicí 110 metrů vysokého komínu ve svém areálu, který je dominantou města viditelnou z dálky. Komín byl však již od konce 90. let minulého století nevyužívaný.

Článek

Postupné rozebírání komínu potrvá několik měsíců. Železobetonovou konstrukci komína budou postupně pomocí stroje od vrcholu ulamovat, suť se bude shazovat komínem dolů. „Mohlo by to trvat tři až pět měsíců, bude záležet na počasí. Mráz nevadí, ale mlha a vítr ano,“ uvedl ředitel marketingu a prodeje společnosti Zdeněk Masařík.

Demolice komína nijak neovlivní fungování podniku. Okolí komína je uzavřeno kvůli možným padajícím úlomkům. Střechy okolních budov jsou přikryté, aby nebyly poškozeny.

Komín je ve spodní části široký 7,2 metru a v horní části 4,4 metru. „Byl postaven v 80. letech minulého století, dokončen byl v roce 1984, kdy nahradil původní cihlový komín. Využíván byl pro centrální vytápění našich lisů a pro přilehlé sídliště a koupaliště,“ uvedl Masařík. Z ekologických důvodů bylo vytápění v 90. letech ukončeno a od roku 1998 není komín používaný, společnost pro něj neměla využití a musela ho zbytečně udržovat, proto se rozhodla pro jeho demolici.

Gumárny Zubří vyrábějí zejména lisované technické pryže pro automobilový průmysl, ochranné prostředky dýchacích orgánů pro vojenský, průmyslový i civilní sektor, také technické výlisky a vytlačované profily, nabízejí i gumárenské směsi. Založeny byly v roce 1935 jako dceřiná společnost nejstarší středoevropské gumárenské společnosti Optimit v Odrách. Až do druhé poloviny 90. let vyráběly protiplynové ochranné masky, poté se nosný program zaměřil na lisované technické pryže, zejména pro automobilový průmysl. Současné Gumárny Zubří vznikly v roce 1991 privatizací státního podniku.

Reklama

Doporučované