Hlavní obsah

Hábity, hůlky a lektvary. Převleky za miliardy podtrhují britský Den knihy

Hostinec Kotel v Londýně je dobrým příkladem, jak Světový den knihy tráví i dospělí.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Ve Spojeném království se dnes protáčejí desítky milionů liber v knihách a stovky milionů v kostýmech. Slaví tam totiž Světový den knihy. Děti dostávají poukázky do knihkupectví a do ulic vyrážejí v převlecích svých oblíbených knižních hrdinů. Těm se nebrání ani dospělí – a londýnský hostinec Kotel je tomu dobrým příkladem.

Článek

Typickým příkladem toho, jak to vypadá, když na sebe vezmou kostýmy a do světa fantazie se ponoří i dospělí, je podle agentury AP hostinec Kotel v Londýně. Doslova „kouzelný“ podnik vzdává čest známému Děravému kotli z knižního světa Harryho Pottera z pera spisovatelky J. K. Rowlingové.

Na podporu četby, autorství a publikací

Do hábitů studentů ze Školy čar a kouzel v Bradavicích se každým rokem o prvním březnovém čtvrtku oblékají tisíce britských a irských dětí. Podporují tak nadaci Světového dne knihy (World Book Day), za kterou stojí i vydavatelství a knihkupectví ve Spojeném království.

15 milionů poukázek na knížky

Hlavní sponzor – National Book Tokens z Asociace prodejců knih – při něm letos pro žáky denního studia uvolní 15 milionů poukázek. Každá má hodnotu jedné symbolické libry, za kterou si mohou koupit libovolnou knížku, uvádí britský dobročinný fond National Literacy Trust na svých stránkách.

Součástí akce jsou i četné soutěže jako třeba o další poukazy nebo knížky. Ta hlavní se ale očividně koná právě v ulicích Spojeného království mezi dětmi, dospělými a jejich kostýmy.

Přes tři miliardy korun za převleky

Britský list Daily Mirror v roce 2016 spočítal, že rodiče utratí na World Book Day za převlek pro jedno své dítě v průměru 16 liber. Jenom nákup kostýmů podle něj pro britskou ekonomiku znamená každoročně pomyslné „wingardium leviosa“ ve výši 112 milionů liber. V přepočtu asi tři a čtvrt miliardy korun.

V jiných světových zemích – jako třeba v Česku – pořádá Světový den knihy a autorských práv organizace UNESCO každoročně 23. dubna.

Ve Spojeném království nicméně událost připadá na první čtvrtek v předcházejícím měsíci, letos tedy na 5. března, protože datum jinak koliduje z velikonočními prázdninami a anglickým národním svátkem Saint George's Day. Poprvé akci takto na britských ostrovech pořádali v roce 1995.

Reklama

Doporučované