Hlavní obsah

Hackeři napadli i Norsko. Tajná služba podezírá Rusy

Hackeři napadli i Norsko. Tajná služba podezírá Rusy.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Jde o další útok hackerů na státní úřady a instituce. Tentokrát byla postižena norská armáda, tajná služba nebo ministerstvo zahraničí.

Článek

Ministerstvo zahraničí, armáda a další norské úřady se staly terčem hackerských útoků, které spáchala skupina podezřelá z napojení na ruské tajné služby. Podle agentury AFP o tom v pátek informovala norská kontrarozvědka, jež sama patří k napadeným institucím.

Utajované informace podle zpravodajců z napadených e-mailových schránek neunikly.

Terčem kybernetického útoku se stalo devět různých e-mailových účtů, uvedl v pátek zástupce norské tajné služby PST Arne Christian Haugstöyl. Dodal, že je obtížné zjistit, co bylo cílem.

Na hackerský útok podle něj Norsko upozornila spojenecká země. O kterou zemi šlo, ale Haugstöyl neuvedl.

Rusko znovu v podezření

Za napadením e-mailových schránek norských institucí podle kontrarozvědky stála skupiny APT29, která má vazby na ruské úřady. Rusko obvinění ze spojení s hackery popírá.

APT29 je podle amerických tajných služeb zodpovědná rovněž za kybernetické útoky na Demokratickou stranu před loňskými prezidentskými volbami v USA.

V úterý oznámilo také české Ministerstvo zahraničí, že na jeho e-maily zaútočili hackeři. Ministr Lubomír Zaorálek ve čtvrtek odmítl, že by unikly tajné informace. Útok podle něj trval několik měsíců a připomínal ten, který hackeři provedli ve Spojených státech.

Zaorálek k hackerskému útoku.

Reklama

Doporučované