Hlavní obsah

Ministerstvu zahraničí ukradli hackeři tisíce mailů. Naši bezpečnost to neohrožuje, řekl Zaorálek

Přenos z Černínského paláce: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek komentoval situaci na mimořádném brífinku.

 

Reklama

„Ta věc je mimořádná a řešíme ji," řekl ve čtvrtek během narychlo svolané tiskové konference ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Článek

Zřejmě jde o největší známý kybernetický útok na státní úřad. Ministerstvo zahraničí v úterý potvrdilo, že se stalo obětí hackerů, kterým se podařilo vysát informace z e-mailových schránek šéfa resortu Lubomíra Zaorálka a dalších pracovníků úřadu.

Sám Zaorálek uvedl, že šlo o poměrně sofistikovaný útok, při kterém byl ovšem narušen jen vnější komunikační systém úřadu. K úniku utajovaných informací podle něj nedošlo.

„Ta věc je mimořádná a řešíme ji," řekl ve čtvrtek během narychlo svolané tiskové konference ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Informace, které by mohly způsobit bezpečnostní újmu České republice, ale neunikly. Neohrožuje to bezpečnost státu."

Deník Neovlivní.cz, který o útoku informoval jako první, zveřejnil, že data byla soustavně kradena nejpozději od září z elektronické pošty všech vrcholových představitelů tuzemské diplomacie. Celkem má jít nejméně o 7 119 souborů, přímo z účtu ministra jich bylo osmačtyřicet. Napadeno pak bylo nejméně 180 uživatelů.

Pokud jde o obsah toho, co hackeři získali, pak šlo podle Neovlivní.cz například o výstupy z českých ambasád v Tchaj-peji, Bagdádu či Tokiu, zápis ze schůze Výboru pro vnitřní bezpečnost, podklady pro českou pozici při vyjednávání o evropské bezpečnostní strategii, úkoly z jednání vojenského výboru Evropské komise, vízovou liberalizaci, pracovní cestu do USA a podobně.

Zaorálek ve čtvrtek odmítl říci přesně, k jakým informacím se hackeři dostali, nekomentoval ani objem zcizených dat. „Nikdo v tuto chvíli nemůže seriózně říct, jaký byl objem dat. Budeme se zabývat obsahovou analýzou. Stejně tak je těžké odpovědět na otázku, jak dlouho útok trval. Potvrzuji, že to bylo v řádu měsíců.“

Řekl pouze, že pokud jde o jeho vlastní napadenou e-mailovou schránku, mohli se piráti dostat k informacím, jejichž únik by pro něj osobně mohl být citlivý. A doplnil, že nikdo také neví, zda jeho jménem nebyly nějaké e-maily rozesílány.

Zaorálek pak znovu rozehrál notu, která se řešila už v úterý. Tedy, že útok vyšel najevo v den, kdy lídři parlamentních stran rozhodovali, zda posílí pravomoci vojenských zpravodajců a svěří jim dozor nad kyberprostorem.

Zpravodajci spadají pod ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Sám Stropnický už v pondělí zmínil v rozhovoru pro server Info, že ví o kybernetickém útoku na jeden „nejmenovaný orgán státní správy". 

Ministr zahraničí dnes řekl, že jeho lidé přišli na hackerský útok náhodně 16. ledna. „Že se to zveřejnilo, možná zastavilo útočníka," uvedl Zaorálek s tím, že teď bude složitější ho vypátrat.

Kdo informaci o útoku na Černín vypustil, hodlá prošetřit ministr vnitra Milan Chovanec. „Zajímalo by mě, kdo měl potřebu prozradit vyšetřování této věci a za jakým účelem. Jestli to bylo pouze z hlouposti, nebo jestli to má nějaké další pozadí," řekl ve čtvrtek Chovanec v Poslanecké sněmovně.

E-mailové účty ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a jeho náměstků napadli neznámí hackeři.Video: Jaroslav Brousil

Reklama

Doporučované