Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na Macrona. Na internet unikly detaily o jeho kampani

Macronův štáb ohlásil hackerský útok.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Den před rozhodujícím kolem voleb prezidenta ve Francii ohlásil štáb Emmanuela Macrona „masivní a koordinovaný" útok.

Článek

V noci na sobotu se na internetu objevil velký balík e-mailů, fotek a dalších dokumentů, které jsou označovány za data ze štábu francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona.

Je to den před tím, než francouzští voliči ve druhém kole voleb budou rozhodovat, jestli novým prezidentem země bude právě centrista Emmanuel Macron, nebo nacionalistka Marine Le Penová.

Video: Poslední debata prezidentských soupeřů

Prezidentská debata mezi Le Penovou a Macronem.Video: Oliver Sálus

Dokumenty byly vystaveny na portálu Pastebin uživatelem s přezdívkou EMLEAKS (spojení Macronových iniciálů a slova leaks, anglicky úniky), kdo skutečně stojí za jejich zveřejněním dosud není zřejmé.

Odkazy na úniklá data se začaly objevovat na sociálních sítích, na fóru 4chan, a pak pod hashtagem #MacronLeaks také na Twitteru.

Nakonec odkaz převzal i portál WikiLeaks, podle něhož je však na ovlivnění voleb příliš pozdě. I přesto ale incident bude využit k posílení nevraživosti vůči Rusku a k navýšení výdajů na tajné služby, uvedl portál WikiLeaks na Twitteru.

Ministerstvo vnitra se k situaci vyjadřovat nebude

Uniklé dokumenty podle Macronova štábu pouze vypovídají o běžném chodu prezidentské kampaně. Problémem ale je, že pravá data jsou na sociálních sítích míchána s falešnými dokumenty, takže mohou působit dezinformačně.

Macronovi lidé podle agentury Reuters oznámili, že štáb se stal obětí masivního a koordinovaného hackerského útoku.

„Zveřejnění interních dokumentů pro nás není důvodem k obavám," sdělilo Macronovo hnutí Vpřed! (En Marche!) s tím, že naopak vážný je samotný akt hackerského útoku.

Hnutí rovněž uvedlo, že strůjci útoku očividně chtěli únikem dat podkopat kampaň v posledních hodinách před hlasováním.

Ministerstvo vnitra prohlásilo, že incident kvůli oficiálně skončené kampani ponechá bez komentáře.

Reklama

Související témata:

Doporučované