Hlavní obsah

Hadí robot na práci pod mořem si zahrál ve filmu a má už první zákazníky

Podívejte se na hadího robota z Norska, který si i zahrál i ve filmu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Robotika stále postupuje a dalším důkazem je fakt, že filmoví producenti už do svých snímků nemusí pokročilé stroje ani tolik digitálně vytvářet, jako spíš rovnou obsazovat. Hranicí už nejsou třeba hadí podvodní roboti – hadoboti.

Článek

Výbuch na ropné plošině by zvlášť v době řešení klimatické krize mohl být vděčným tématem pro katastrofický akční film. A jeden takový snímek právě letos také vznikl. Natáčení snímku s titulem North Sea se chopili ekologicky smýšlející Norové, kteří chtěli filmovou hrozbu pro životní prostředí samozřejmě vyřešit zeleně. A byli překvapení, že pro hledání robotického hrdiny už dnes nemusí chodit nijak daleko.

Co robot ve skutečnosti dokáže?

Norská produkční společnost Fantefilm do tohoto akčního snímku obsadila již existujícího a funkčního hadího robota startupu Eelume, který je rovněž z Norska. Ten měří až šest metrů, na obou koncích má kameru a senzory, uplave až 20 kilometrů, a s dobíjecí stanicí vydrží 500 metrů pod mořem i půl roku bez návratu na hladinu. S opravami či kontrolami závad podmořských zařízení nebo měřením znečištění vody tak nemusí čekat, až se často dost divoké počasí na povrchu uklidní kvůli ponoření.

Hadí robot Eelume je prý i výrazně levnější než běžná údržba s těžkou technikou, která stojí denně i přes 100 tisíc dolarů, což je v přepočtu více než dva miliony korun, píše s odkazem na norský startup server CNN. V budoucnu by si hadobot také sám mohl měnit různé nástavce a operovat autonomně.

Je levnější, ekologičtější a už je po něm poptávka

Proto si už hadího robota jako první komerční klient objednal norský startup Argeo, který provádí inspekce zařízení pod mořem a chce mimo náklady snížit i svoji uhlíkovou stopu. Z těchto důvodů už do svého provozu zapojil dvě samořiditelné ponorky SeaRaptor od konkurenční americké společnost Teledyne Marine. Pomocí těch už údajně snížil čas strávený kontrolami podmořských infrastruktur o 50 procent a náklady dokonce o 60 procent. Vyvíjí také vlastní autonomní plavidlo pro přepravu podobných strojů.

„Také spolu s Equinorem testuje schopnost robotů detekovat úniky ropy a plynu, měřit zvuk pod hladinou, salinitu vody a teplotu,“ vysvětluje Pål Liljebäck, technický ředitel Eelume. Norský těžař Equinor je totiž hlavní investor projektu.

Startup má už od roku 2016 za partnera také další tuzemskou firmu známější ve světě, a to sice technologický podnik Kongsberg Maritime. Jejich cílem je mít v provozu už do šesti let alespoň 50 robotů.

Hadoboti Eelume by mohli údajně pomáhat i s průzkumem oceánů. „Dosud jsme z nich zmapovali pouze pět procent. Hadí roboti by mohli prozkoumávat velké, dodnes neprobádané oblasti, jako třeba moře pod Arktidou a Antarktidou,“ dodává Kristin Ytterstad Pettersen, profesorka kybernetiky ve strojírenství a druhý ze zakladatelů firmy, která vznikla teprve v roce 2015.

Oprava: Upřesnili jsme citaci v posledním odstavci.

Reklama

Doporučované