Hlavní obsah

Hádka o Thermal. Nelžu, může za to ředitel, brání se Schillerová

Foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Hotel Thermal.

Reklama

Ministryně Alena Schillerová lže. Tato silná slova vůči člence vlády zazněla ve vysílání České televize od Jana Kordovského, vnuka architektů Machoninových. Ministryně financí se brání tím, že měla špatné informace. A slibuje, že alespoň dodatečně pozve rodinu architektů na schůzku.

Článek

Spor se rozhořel kvůli tvrzení ministryně financí ve vysílání České televize, že stát pravidelně spolupracuje s rodinou Machoninových při rekonstrukci hotelu Thermal v Karlových Varech. Dějiště karlovarského filmového festivalu, které manželé Machoninovi navrhli v brutalistním stylu, stát v tuto chvíli rekonstruuje.

Rodina s průběhem rekonstrukce nesouhlasí a stěžuje si, že s nimi nikdo nekomunikuje. „To, co říká paní Schillerová, je lež, nikdy se s námi nikdo nesetkal,“ řekl Schillerové v živém vysílání vnuk architektů Jan Kordovský. (Jan Kordovský působí v redakci Seznam Zpráv a na textu se nijak nepodílel, redakce také proto o tomto tématu komunikuje výhradně s jinými členy rodiny, pozn. red.)

Ministryně financí teď odkazuje na ředitele Thermalu Vladimíra Nováka. „Paní ministryně vycházela z vyjádření ředitele hotelu. Ten ji opakovaně ujistil, že představitelé hotelu jsou se zástupci rodiny manželů Machoninových v kontaktu a že s nimi budou konzultovány také opravy veřejných prostor,“ komentoval slova ministryně Schillerové pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Jenže s Novákem se členové rodiny podle svých slov setkali jednou, a to nikoliv na pozvání, ale při přednášce pro veřejnost, kterou v Karlových Varech sami pořádali. Tam jim Novák přislíbil, že s nimi bude jednat, k tomu ale nedošlo.

Proč ministryni tvrdil, že s rodinou jedná, ředitel Novák nevysvětlil. Na dotaz Seznamu řekl, že zatím neviděl důvod pro setkání, protože „v současné době rekonstrukce nezasahuje do autorského práva autorky“. S tím rodina nesouhlasí.

Vnučka Machoninových Marie Kordovská uvedla, že právník zplnomocněný Věrou Machoninovou oficiálně a opakovaně kontaktoval vedení Thermalu. „Veškerý formálně správný kontakt musí jít skrze něj. Všechny další pokusy, zejména komentáře nebo osobní zprávy skrze sociální sítě nebo média, nelze v žádném případě považovat za pokus o navázání komunikace,“ dodala Kordovská.

Mluvčí ministerstva financí Žurovec uvedl, že ministryně je nyní ochotná se s rodinou setkat. „Pro vyjasnění jakýchkoli pochybností nabídne paní ministryně zástupcům rodiny Machoninových schůzku,“ napsal Žurovec.

Rodina je ochotná pozvání přijmout. „Z médií je jasné, že velká část autorských práv naší babičky již byla porušena, přesto máme o schůzku zájem. Jsme ale poměrně zděšeni kulturou, s jakou se k jednoduchému pozvání formálně přistupuje,“ dodala vnučka původní architektky.

Podívejte se na snímky hotelu Thermal v době jeho plného lesku:

+13

Netransparentní a nekvalitní

Rekonstrukce Thermalu začala loni a měla by stát 580 milionů korun. Podle rodiny Machoninových je rekonstrukce netransparentní a nectí architektonické kvality stavby.

„Akciová společnost Thermal-F je stoprocentně vlastněná státem, a ač souhlasíme, že je objekt nutné rekonstruovat a nějakým způsobem provozovat, veškeré kroky ze strany státu jsou neprůhledné a nereflektují architektonickou hodnotu budovy,“ píše rodina na stránkách iniciativy Respekt Madam, kterou založili na znamení nesouhlasu s kroky podnikanými v rámci rekonstrukce Thermalu.

Rodině architektky Machoninové vadí, že rekonstrukce hotelové části nemá architekta, a tudíž podle nich nemá jednotnou vizi. Dle jejich slov dělá z budovy podprůměrný hotel bez jakékoliv přidané hodnoty. Obavy mají i o umělecká díla a autorský nábytek. Zároveň se jim také nelíbí, že firma Energy Benefit Centre, která se na rekonstrukci podílí, nemá zkušenost při práci s podobnými budovami.

Reklama

Doporučované