Hlavní obsah

Haló, tady Putin. Telefonáty státníků aneb Užitečný prostředek a noční můra diplomatů

Mapa Jiřího Hoška o telefonátech státníků.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zamysleli jste se někdy nad tím, co se asi děje v zákulisí, když se světový státník A rozhodne telefonicky se spojit se státníkem B? Jak se takový hovor domlouvá, z jakého přístroje se odbaví a kdo všechno mu naslouchá?

Článek

Věděli jste, že při telefonátu s Vladimirem Putinem se Angela Merkelová snaží mluvit rusky, zatímco ruský prezident se coby někdejší agent KGB v NDR pokouší vzpomenout si na německá slovíčka? V pořadu Mapa tenhle zajímavý detail zmínil ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. Podle něj v dnešní době někteří světoví státníci svému protějšku zavolají zcela spontánně, mimo protokol a jakoukoli předchozí domluvu. Jinak se podle Jindráka podobné telefonáty domlouvají předem, přičemž se zpravidla stanoví i témata, o nichž jednotliví aktéři chtějí mluvit.

Z minulosti víme, že by se přední světoví politici měli taky ujistit, kdo je vlastně na druhém konci linky. Rozhlasový moderátor v roce 2016 napálil španělského premiéra Mariana Rajoye, když se vydával za lídra katalánských separatistů. Majstrštyk se v roce 2003 povedl stanici Radio El Zol sídlící v Miami. Ta napřed vytočila číslo tehdejšího venezuelského prezidenta Hugo Cháveze a předstírala, že volá Fidel Castro. Pak zavolala právě vůdci kubánské revoluce a vydávala se naopak za Cháveze. Naletěla ovšem třeba i britská panovnice Alžběta II.

Rudolf Jindrák, mimo jiné dlouholetý český velvyslanec v Německu, zažil několik stresových situací, kdy se hovor zahraničních představitelů přerušil nebo se jeden z aktérů hovoru nemohl v domluveném čase najít. Jindrák v rozhovoru s Jiřím Hoškem vysvětluje, že podobně jako zahraniční cesty se i telefonáty dělí do několika kategorií. Dnes prý mohou během telefonátu zaznít i některé zcela zásadní informace, které se dříve řešily v podstatě výlučně při jednání tváří v tvář.

Reklama

Doporučované