Hlavní obsah

Halu pro Sáblíkovou, sjezdovku pro Ledeckou, 17 hokejových hal. Co všechno by měl stát postavit?

Duel: Má stát financovat sport? A jak?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po úspěchu českých sportovců na olympijských hrách se pravidelně upne pozornost politiků k velkolepým nápadům, jak jim v boji o medaile pomoct. Jiří Paroubek sliboval Martině Sáblíkové rychlobruslařský ovál. A někdejší ministr školství Marcel Chládek šel ještě dál a nechtěl jen ovál, ale i snowboardcrossovou dráhu pro Evu Samkovou. Andrej Babiš se k nim přidal.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš se už sešel s Ester Ledeckou i Martinou Sáblíkovou a slibuje masivní podporu českému sportu. Ten přitom v úterý ohlásil, že má obrovské problémy s financováním své základní činnosti.

Dokážou politici tedy přetavit své sliby v realitu? A bude se jim lépe soutěžit s podporou státu v zádech?

V Duelu Televize Seznam diskutovali bývalý předseda sněmovního výboru pro sport za hnutí ANO Jiří Holeček a předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Babiš: Na konkrétní projekty peníze pošlu

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je ochoten navýšit objem státních prostředků plynoucích do českého sportu, pokud se systém jeho financování zpřehlední a zracionalizuje.

Vyplývá to z rozhovoru, který po své schůzce s premiérem poskytl Seznamu šéf České unie sportu Miroslav Jansta. I z tiskové zprávy, již redakcím rozeslala mluvčí vlády.

Nyní stát posílá do sportu 6 až 7 miliard ročně, sportovci dlouhodobě volají po tom, aby dostávali 12 miliard, podobně jako třeba kultura.

„Konkrétní suma, na kterou by se státní dotace pro sport mohly vyšplhat, na schůzce nepadla, každopádně jednání jasně směřovalo k tomu, že premiér chce vědět, na co konkrétně by peníze do sportu šly. Vyzval nás, abychom předložili návrhy, jak bychom si investiční financování sportu představovali v horizontu příštích tří let,“ řekl Jansta.

Vláda chce měnit systém financování sportu

Vláda plánuje zajistit efektivnější systém financování sportu a prosadit nový zákon o jeho podpoře. Předloha má stavět na systému příspěvků na činnost, které nebudou tak striktně účelově omezeny jako dotace.

„Dalším opatřením bude například podpora tradičních sportů a rozvojových projektů sportovních svazů, ale i vytvoření systému speciální motivační podpory olympijských medailistů s potenciálem dalšího rozvoje. S tím souvisí zlepšení sportovní infrastruktury, a to jak regionální, tak i národní,“ uvádí mluvčí vlády Barbora Peterová.

Úterní dopolední schůzky ve Strakově akademii se vedle Babiše a Jansty zúčastnili i ministr školství Robert Plaga, vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička a představitelé velkých sportovních svazů.

Reklama

Doporučované