Hlavní obsah

Sport není černá díra na peníze. Budou pro děti, profesionály i důchodce, slibuje Babišův muž pro sport

Je pro vládu prioritou sportování dětí, nebo peníze pro vrcholové sportovce?Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Chceme investovat do sportování všech, včetně důchodců, slibuje vládní zmocněnec pro sport a bývalý hokejový brankář Milan Hnilička.

Článek

„Sportovní infrastruktura byla v Česku dlouho zanedbávaná. Dlouho se mluví o oválu pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, a ona by si to zasloužila,“ říká ve Výzvě poslanec za ANO Milan Hnilička. Dodává ale, že v tomto případě i u dalších slíbených investic za miliardy není jasné, kdo je zaplatí.

Hnilička je mužem, pod kterým by měla vzniknout nová národní agentura pro sport, pod kterou by mělo spadat i přidělování dotací.

„Bude dřív než za dva roky. Budu cílit na to, aby vznikla už příští rok. Bylo by ideální, aby v ní bylo 50 až 90 lidí,“ popisuje plány vlády Andreje Babiše, která je ale v demisi a není jisté, jestli bude kabinet vedený hnutím ANO pokračovat.

Letos státní rozpočet počítá, že do sportu půjde 5,5 miliardy korun. Příští rok by to mělo být podle Hniličky 9 miliard.

„Nechceme zabránit rozvoji sportu. Chceme investovat do sportování všech. Všech věkových skupin, včetně důchodců,“ slibuje Hnilička.

Odmítá ale, že by v českém sportu nefungovala kontrola nad tím, jak se s dotacemi nakládá. „Není to tak, že by se s těmi penězi dělo cokoli. Náhodné kontroly probíhají, aby si někdo nemyslel, že se ty peníze ve sportu jen rozplývají.“

Na netransparentnost poukázala například loňská aféra s rozdělováním dotací, kdy policie mimo jiné obvinila šéfa České unie sportu Miroslava Janstu nebo tehdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu.

Kde na všechny sportovní projekty vláda vezme peníze? Je pro stát prioritou sportování dětí, nebo vrcholový sport? A jaké budou státem preferované sporty? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované