Hlavní obsah

Vystrčil k volbám: Verdikt měl padnout dřív, soud ale potvrdil nezávislost

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda Senátu Miloš Vystrčil rozhodnutí Ústavního soudu respektuje. Řekl však, že mělo přijít dříve. Premiér Andrej Babiš zásah Ústavního soudu do volebního systému zkritizoval.

Článek

„Ústavní soud se snaží ovlivnit politickou situaci v naší zemi. Načasování je jasný důkaz, že jde o účelové politické rozhodnutí. Je to jen další způsob, jak dostat Babiše z politiky,“ rozčílil se šéf ANO. Jeho projev si můžete přehrát v úvodním videu.

„Co tím chce Ústavní soud říct? Že všechny volby do Poslanecké sněmovny od roku 2000 - tedy v roce 2002, 2006, 2010, 2013 a 2017 - probíhaly nespravedlivě? Co si z toho má normální člověk odnést? Že poslední patery volby byly neplatné nebo nespravedlivé? Je to obrovský hazard s důvěrou občanů v politický systém a politikou jako takovou,“ řekl premiér a šéf hnutí ANO.

„Ještě v roce 2006 Ústavní soud přepočet mandátů pomocí D'Hondtovy metody nezrušil a naopak řekl, že tato část zákona není protiústavní. Navíc změnu zákona přijala Zemanova vláda, jejíž byl pan Rychetský součástí. Sám ruší zákon, který navrhl a obhajoval. Popírá sám sebe,“ kritizoval Babiš nynějšího předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, který byl v době přijetí volební novely v roce 2002 místopředsedou vlády pro legislativu.

Více o reakci premiéra čtěte zde:

Vystrčil: Rozhodnutí mělo přijít dříve

Ústavní soud dal za pravdu senátorům, že přepočítávání hlasů voličů je nespravedlivé a musí se změnit. Stejně tak po téměř dvaceti letech smazal z volebního zákona klauzuli, že pokud politické strany chtějí kandidovat v koalici, musí počítat s vyšším kvorem potřebným pro vstup do Sněmovny. Nová pravidla budou platit již pro letošní volby.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil k verdiktu Ústavního soudu řekl, že potvrdil svou nezávislost a nenechal se ovlivnit dopisem prezidenta Miloše Zemana. Zároveň ale vytkl soudu načasování.

„Rozhodnutí respektujeme. Bylo by velmi dobré, kdyby rozhodnutí přišlo dříve. Jsme připraveni udělat vše pro to, abychom připravili volební zákon tak, jak zní výrok Ústavního soudu, a aby potom volby do Poslanecké sněmovny mohly proběhnout v pořádku a nedošlo k žádným problémům,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Chce také uspořádat schůzku zástupců obou komor Parlamentu co nejdříve.

„Po domluvě s 1. místopředsedou a po telefonických rozhovorech s předsedy senátorských klubů jsme se dohodli, že budu iniciovat schůzku všech poslaneckých a senátorských klubů, abychom si řekli, jak upravit volební zákon, aby byl přijat co nejdříve a vyhověl výrokům Ústavního soudu. Očekávám, že schůzka proběhne co nejdříve,“ řekl.

Schůzku se zástupci politických stran už dopoledne navrhoval také ministr vnitra Jan Hamáček.

„Já samozřejmě respektuji rozhodnutí Ústavního soudu. Ministerstvo vnitra má připravené alternativy. Já co nejrychleji svolám schůzku politických stran a jednotlivá řešení jim představím. Bude to základ politické diskuze, na jejímž konci by měla být novela volebního zákona,“ řekl Seznam Zprávám předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Ve 14 hodin se také sejde s premiérem Andrejem Babišem ve Strakově akademii, kam dorazí i šéf komunistů Vojtěch Filip.

„Jsem připraven se odpoledne sejít s předsedou vlády a sociální demokracie. To je samozřejmě významný zásah do voleb v už probíhající volební kampani,“ reagoval na verdikt Ústavního soudu šéf komunistů Vojtěch Filip.

Opozice: Mnoho času nezbývá

Na revoluci v roce, kdy jsou volby, reagovali i předsedové opozičních stran.

„Ten návrh dávali naši senátoři už před několika lety a my jsme samozřejmě věřili a od začátku byli přesvědčeni, že ten dosud platný volební systém prostě porušuje v několika ohledech ústavnost. A porušuje to hlavní, co by měl volební systém splňovat. To znamená rovnost hlasů jednotlivých voličů v České republice. Jsme rádi, že finálně dává Ústavní soud našemu podnětu za pravdu,“ vítá rozhodnutí předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Právě senátoři za STAN podnět k Ústavnímu soudu podali.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chce co nejrychleji na verdikt Ústavního soudu reagovat.

„Vítám iniciativu ministra vnitra, protože je nutné velmi rychle na to reagovat. Za pár měsíců tu máme volby, a pokud máme stihnout do volebního zákona zapracovat nález Ústavního soudu, tak mnoho času nezbývá.“

Prezident Miloš Zeman už před dnešním nálezem vyjádřil obavu, že případné škrty ve volebním zákoně by mohly způsobit neřešitelnou krizi.

Reklama

Doporučované