Hlavní obsah

Hamáček: Zemanův dopis chápu jako veto daňového balíčku. Ovčáček to odmítá

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman komplikuje život vládě Andreje Babiše. V dopise šéfovi Sněmovny možná omylem vetoval daňový balíček.

Reklama

aktualizováno •

Server Info.cz oslovil právníky, podle nichž prezident Miloš Zeman pravděpodobně omylem vetoval daňový balíček. Stejný názor má i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který to řekl Seznam Zprávám.

Článek

Mělo se za to, že prezident Miloš Zeman daňový balíček sice nepodepsal, ale ani nevetoval. Proto také dnes ze sněmovny odešel pokyn na ministerstvo vnitra, aby zákon vyšel ve sbírce 31. prosince 2020 a mohl platit od 1. ledna 2021.

V opačném případě by situace zásadně zkomplikovala práci účetních.

Jenže prezident republiky v dopise pro předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) vysvětlil důvody, proč zákon nepodepíše, a v závěrečné větě sdělil: „Uvedený zákon vracím, vážený pane předsedo, k dalšímu opatření.“

Server Info.cz oslovil právníky, kteří uvedli, že Zemanovo sdělení lze chápat jako veto. „Domnívám se, že rozhodnutí prezidenta republiky, kde se explicitně hovoří o vrácení zákona, lze jen těžko interpretovat jinak než jako tzv. suspenzivní veto, tj. zákon se vrací k případnému přehlasovaní Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR,“ řekl Info.cz Ondřej Preuss, tajemník katedry ústavního práva na Právnické fakultě UK.

Podobně to vidí i předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, který Zemanův dopis chápe rovněž jako veto.

„Z mého pohledu lze formulaci použitou prezidentem republiky vykládat jako veto. Jediný, kdo to může autoritativně říci, je Ústavní soud. Za ČSSD jsme připraveni případnou žádost o přezkum Ústavním soudem podpořit,“ napsal ministr vnitra Seznam Zprávám.

Podle něho by Sněmovna o daňovém balíčku měla hlasovat znovu, aby zákonodárci přehlasovali prezidentovo veto – a to nadpoloviční většinou všech hlasů poslanců. „Mělo by to být chápáno jako veto a měla by o tom Sněmovna znovu hlasovat,“ dodal šéf ČSSD, která pro daňový balíček jako celek nehlasovala. Zákon prošel ve Sněmovně díky hlasům ANO a ODS.

Podle Hamáčka je teď na předsedovi Sněmovny Vondráčkovi, zda se Sněmovna stihne sejít ještě před koncem roku – jedinou možností je zítřek.

Nepodepsat zákon není novinka, exprezident Václav Klaus tímto způsobem běžně vyjadřoval, že s normou nesouhlasí, ale nikoliv tak silně, aby vládě komplikoval život vetem. Aby šlo tento postup použít, je podle výkladu právníků ale nutné nechat bez podpisu marně uplynout 15denní lhůtu, která je hlavě státu na tento úkon vyhrazena.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nicméně popírá, že by Zeman svým dopisem daňový balíček vetoval. „Vyjádření prezidenta republiky neobsahuje klíčový výslovný poukaz na čl. 50 odst. 1 Ústavy ČR, jako tomu je v případě veta zákona. Daňový balíček tedy nebyl vetován!“ napsal na Twitteru.

Reklama

Doporučované