Hlavní obsah

Harry Potter dnes slaví 40 let, jeho autorka ještě o patnáct více

Jak Brit vysloví slovo Brumbál, Vrba mlátička nebo smrtijed? (Video: Facebook/British Embassy Prague).Video: facebook.com/britishembassyprague

 

Reklama

Brýlatý čaroděj, kterého si pamatujeme jako teenagera ve škole čar a kouzel, slaví 40. narozeniny. Podle autorky J. K. Rowlingové se totiž narodil 31. července 1980, tedy ve stejný den, jen o 15 let později, než sama Rowlingová.

Článek

Rowlingovou prý příběh o mladém čaroději poprvé napadl cestou vlakem z Manchesteru do Londýna v roce 1990. Během psaní své první knihy procházela těžkým životním obdobím, kdy se rozvedla a zůstala bez práce sama s malou dcerou.

Pak se ale věci začaly obracet k lepšímu. V roce 1995 dokončila Rowlingová rukopis své první knihy – Harry Potter a Kámen mudrců. Ten nejprve dvanáct nakladatelství odmítlo, nakonec byl ale vydaný londýnským Bloomsbury.

+3

Okamžitý úspěch

Knihy pro děti nebyly nejprodávanějším zbožím a málokterý autor si dokázal jejich psaním vydělat na živobytí. Samo nakladatelství proto Rowlingové poradilo, aby si našla i jiné stále zaměstnání. Spisovatelka ale obdržela grant 8 000 liber od Skotské umělecké rady. Ten jí umožnil plně se věnovat psaní druhého dílu ještě před úspěchem prvního.

Harry Potter a Kámen mudrců vyšel v červnu roku 1997 v nákladu 1 000 kusů. Nevšední kniha se velmi rychle stala bestsellerem a práva na publikování koupilo také americké nakladatelství Scholastic Inc. O rok později vyšel druhý díl série – Harry Potter a Tajemná komnata a společnost Warner Bros. koupila práva na filmové zpracování těchto dvou knih.

Kultovní záležitost

Netrvalo dlouho a z dobrodružství mladých čarodějů v Bradavicích se stal mezinárodní hit. Během deseti let postupně vyšlo sedm dílů knižní série, poslední z nich – Harry Potter a Relikvie smrti – v červenci roku 2007. Celkově se vydalo minimálně 500 milionů kusů knih po celém světě, které vydělaly přes 7,7 miliardy dolarů.

Po celou jednu dekádu, mezi lety 2001 a 2011, přicházelo do kin i osm filmů (poslední díl byl rozdělen na dva). Ty vydělaly také více než 7,7 miliardy dolarů, společně s pozdější sérií filmů Fantastická zvířata dokonce 9,2 miliardy.

Bez nadsázky se tedy dá říct, že s mladými hrdiny bojujícími proti Pánu zla postupně dospěla celá jedna generace dětí. V jedenácti letech mohly tajně čekat, jestli náhodou nedostanou zvací dopis ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, později se pak třeba ztotožnily i s jinými problémy knižních hrdinů.

Co dělají mladí čarodějové dnes

Během deseti let vyrostly i tři hlavní tváře příběhu. Dnes, devět let po premiéře posledního filmu série, jsou Daniel Radcliffe, Emma Watsonová i Rupert Grint – představitelé Harryho, Hermiony a Rona – veřejně známými a aktivními osobnostmi.

Radcliffovi je momentálně 31 let, stále hraje jak ve filmech, tak v televizi nebo divadle. Watsonová je kromě herectví známou aktivistkou, když se zasazuje například o rovná práva žen a mužů. V roce 2014 byla jmenována vyslankyní dobré vůle Spojených národů pro ženy. Rupert Grint po premiéře posledního filmu experimentoval s vlastním menším podnikáním. Dokonce si otevřel, a během pár let znovu zavřel, vlastní hotel. Nakonec se ale vrátil k herectví a na jaře tohoto roku se stal otcem.

Kontroverze na Twitteru

Ke společenským tématům se kromě Watsonové vyjadřuje i sama Rowlingová. Nedávno způsobil pozdvižení její příspěvek na Twitteru. V reakci na frázi „lidé, kteří menstruují“ se zeptala, proč se prostě nepoužije pojem „žena“. Následně se na ní snesla vlna kritiky za diskriminaci transgender lidí či těch, kteří se s označením „žena“ neztotožňují.

Twitterový příspěvek vyvolal poměrně vášnivou diskuzi, ve které se Radcliffe nebo Watsonová proti tweetu Rowlingové ohradili. Rowlingová se později snažila vysvětlit své postoje v širším kontextu.

Reklama

Související témata:

Doporučované