Hlavní obsah

Hasiči z Moravy: Nepředstavíte si, co ti lidé zažili. Je to jako z válečného filmu

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

Reklama

Článek

Ničivá bouře a tornádo včera večer zlikvidovalo několik obcí na jihu Moravy. Kromě místních záchranářů pomáhají na místě hasiči z Prahy i armáda. Co je čeká v následujících hodinách?

Hostem Ptám se já byl mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

Čtvrteční tornádo si vyžádalo nejméně tři mrtvé a desítky zraněných. Podle mluvčího ale záchranné akce pomalu končí a hasiče čeká likvidace škod. „Náročné to bylo v první vlně, kdy hasiči přijížděli a zjišťovali, jaká katastrofa je tady čeká. Ty informace byly různé. Vypořádat se s tím prvním množstvím sil a prostředků na místě bylo velmi náročné,“ komentoval mluvčí první reakce záchranářů na událost a dodal, že vyhledávání osob v sutinách probíhalo za pomocí speciálních jednotek USAR ještě v dopoledních hodinách.

„Nemáme informaci, že bychom někoho dalšího našli, ale nemůžu to do budoucna vyloučit, vzhledem k tomu, jak to tady vypadá,“ pokračoval s tím, že pomoc speciálních jednotek na vyhledávání osob, dalších hasičských útvarů i armády dorazila na místo katastrofy velmi rychle.

Podle Mikošky byla rozsahem událostí na Moravě překvapena i většina samotných záchranářů. „Byl jsem tu v noci. Je to podívaná jak z válečného filmu. Člověk je zvyklý na spoustu věcí, ale najde se něco, co ho překvapí, tahle událost přesahuje cokoliv, co jsem za šestnáct let viděl. Máme zkušenosti s destrukcí objektů, požáry, ale tohle je v takovém masivním měřítku, že si troufám tvrdit, že žádný z hasičů, kteří tady jsou, tak se s ničím obdobným nesetkali,“ dodal.

Mikoška vyzdvihl, že záchranáře překvapila vlna solidarity, ale zopakoval, ať lidé nejezdí pomáhat přímo do zasažených obcí, protože tak mohou blokovat dopravu. To by mohlo zkomplikovat další úkoly, které na záchranáře v následujících hodinách čekají: „Musíme zprůjezdnit komunikace, zajistit pitnou vodu a je třeba spolupracovat se statiky, kteří musí posoudit, jestli se lidé budou moci do svých obydlí vrátit,“ dodal Mikoška s tím, že se řádově jedná o stovky objektů.

„Potřeba bude i psychologická intervence, protože to, co si ti lidé prožili, si asi neumíme představit. Pak je třeba zajistit ubytování lidem, kteří přišli o obydlí. To vše bude také velká výzva,“ dodal mluvčí jihomoravských hasičů.

Poslechněte si celý podcast v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované