Hlavní obsah

Havlíček: Otestujte se a můžete na fotbal. Hospod se však návrh netýká

Foto: vláda.cz

Negativní test jako vstupenka na fotbal, kulturu či do hotelu. Detaily přibližuje ministr Karel Havlíček.

Reklama

Až PES klesne ze současného pátého na čtvrtý stupeň, uvolní se volnočasové aktivity – ovšem jen pro testované. Kromě vstupenky tak budou muset zájemci o fotbal, kino a divadlo přinést ještě negativní antigenní test.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček uvažuje nad úpravami protipandemického systému PES. Pokud by fotbaloví fanoušci či milovníci filmů a divadla přinesli negativní antigenní test, mohli by se oblíbené kratochvíle zúčastnit.

„Za sebe říkám, že než budeme proočkováni, tak to na nezbytně nutnou dobu řešení je. Jestli to neuděláme, půjde to pořád nahoru a dolů,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Změna by podle něj měla platit po 22. lednu.

Na rozdíl od sportovních utkání, kin a divadel by se však vstup s negativním testem netýkal restaurací. „O hospodách se nebavíme. Jde o sport, kulturu, velmi zvažujeme i ubytovací zařízení, třeba hotely,“ upřesnil Havlíček.

Přísnější PES pro hospody

„Pojedete na víkend třeba do Českého Krumlova, někam po vlastech českých na dva dny, ten test bude platit 48 hodin, tam si to mohu představit. Penziony a hotely se budou moci nadechnout. Hůře už si to představím u sezónních dělníků, kteří bydlí na ubytovně,“ řekl Havlíček.

Pro restaurace by naopak změna tabulky systému PES znamenala ještě přísnější pravidla, než mají teď. I ve čtvrtém stupni mají jídlo prodávat pouze přes výdejní okénko. Otevřít smějí až ve stupni číslo tři, jenže místo 50 procent plochy by v přísnějším systému PES platilo jen 30 procent. Žádný test by však klienti ke vstupu nepotřebovali, ujistil Havlíček.

Celý rozhovor s Karlem Havlíčkem přineseme zítra. Probereme mimo jiné, kde jsou podniky, které si díky covidové podpoře vydělají víc, než by si vydělaly bez ní. A také jak to bude s uvolněním lyžařských středisek.

Reklama

Doporučované