Hlavní obsah

Havlíček: Tendr na Dukovany můžeme vypsat v lednu

Foto: vlada.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

Premiér Andrej Babiš avizoval odklad tendru až po volbách. Jeho ministr Havlíček připouští tendr dříve, mluví však o tom, že musí být shoda s opozicí.

Článek

Tuto středu se čeká den D pro jaderný tendr na Dukovany.

Na stálém vládním výboru pro jádro se potká vláda a opozice. Ta na základě bezpečnostních doporučení požaduje nepřizvat k superzakázce ruské a čínské uchazeče.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO), který za vládu dohlíží na přípravu tendru, připustil, že je potřeba vzít v potaz pohled opozice. V případě shody by tendr mohl být podle jeho vyjádření vypsaný už v lednu. Tedy s minimálním zpožděním oproti původnímu plánu.

„Preferuji shodu napříč politickými stranami. To je důležitější než to, jestli tendr bude zahájen v lednu nebo v prosinci,“ řekl Seznam Zprávám ministr Havlíček.

Babiš v čele výboru

Havlíčkův vládní šéf, premiér Andrej Babiš však v listopadu uvedl, že tendr není připravený a neměl by se vypisovat před volbami do Poslanecké sněmovny v příštím roce.

„Jsem názoru, že o takto důležitém tendru by neměla vláda rozhodovat deset měsíců před sněmovními volbami,“ uvedl již dříve premiér.

V pondělí však na dotaz Seznam Zpráv, zda se i jeho pohled vyvinul a jak ladí s postojem jeho vicepremiéra, Andrej Babiš neodpověděl. Vládnímu výboru pro jádro premiér předsedá, Havlíček je místopředseda výboru.

„Pan premiér uvedl, že to nejdříve projedná výbor pro jádro. Vyloučit nelze žádnou variantu,“ dodal k rozporu šéf resortů průmyslu i dopravy.

Podobný scénář - tedy vypsání tendru více méně dle původního plánu po dohodě s opozicí - už dříve naznačil ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

„Pro takto zásadní projekt je důležitá shoda napříč politickým spektrem, která zejména co se týče bezpečnostních otázek zatím nebyla dosažená. Pokud správně nastavíme použití bezpečnostní výjimky, tak lze tuto dohodu najít i před parlamentními volbami,“ řekl Seznam Zprávám šéf diplomacie před týdnem. V těchto dnech je v preventivní karanténě a v SMS zprávě uvedl, že řeší možnost zúčastnit se vládního výboru pro jádro online.

Petříček je nejrazantnějším zastáncem bezpečnostní pojistky v tendru mezi členy vlády.

Bitva ve Sněmovně

Právě experti z ministerstev řízených sociálnědemokratickými ministry - zahraničí a vnitra - spolu s tajnými službami kabinetu Andreje Babiše doporučují ruské a čínské zájemce nepřizvat. Argumentují tím, že by Česko mohlo být v případě partnerství s autoritářskými státy vydíratelné - například zdržováním výstavby by si mohly tyto země vynucovat politické požadavky.

A toto bezpečnostní hledisko chce zohlednit i opozice. O vyloučení Rusů a Číňanů usiluje zejména ODS a Piráti i na půdě Poslanecké sněmovny - prosazením pozměňovacích návrhů do zákonu o přechodu k nízkouhlíkové energetice.

Jeho projednávání bylo v pátek odložené o 14 dní právě kvůli jednání vládního jaderného výboru.

Podle informací Seznam Zpráv může z tohoto jednání vyjít kompromis, podle kterého by se rizikové země mohly o rozšíření Dukovan ucházet maximálně v konsorciu s firmami s „bezpečnou“ zemí původu, nikoli samostatně.

„Preferujeme kompetetivní výběrové řízení, které zajistí jak bezpečnostní zájmy, tak levnou elektřinu z nového zdroje. Požadavky na bezpečnost jsou dány již mnoho měsíců a budou dodrženy, ať se bude jednat o dodavatele v konsorciu nebo samostatně,“ uvedl také pro Seznam Zprávy ministr Havlíček.

Opatrně s konsorciem

Spolupráci s Rosatomem má navázanou francouzská státní energetická společnost EDF, která patří k zájemcům o dukovanský tendr. S šéfem EDF Jeanem-Bernardem Levym se v listopadu, kdy vrcholila válka o bezpečnostní výjimku v dukovanském tendru, setkal premiér Babiš i s ministrem Havlíčkem. S Rusy zase krátce na to jednal externí poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, který vyrazil do Moskvy.

O tendr se dále zajímá jihokorejská KHNP či americký Westinghouse.

Ale i nastavení spolupráce firem v případném konsorciu se musí podle bezpečnostních expertů vážit s vědomím přetrvávajících rizik.

„Dodavatel jaderné části elektrárny - takzvaného jaderného ostrova - je v jakémkoli konsorciu vždy dominantní. Jeho vyměnit nelze, zatímco dodavatele turbíny či systémů kontroly a řízení ano,“ uvedl k tomu zmocněnec Ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Ani opozici řešení typu konsorcia nemusí uklidnit stoprocentně.

„Na jednání stálého výboru pro jádro se s nejvyšší pravděpodobností vicepremiér Havlíček pokusí protlačit variantu tzv. ‚částečné‘ účasti rizikových uchazečů. Cílem je zařídit, aby se ve svém důsledku Rusko mohlo ucházet o stavbu jaderného reaktoru. Slovo částečné ale dávám do uvozovek, protože jaderný reaktor je nejklíčovější část stavby a musí ji dodávat spolehlivý partner,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Lipavský z Pirátů.

Ty bude na jaderném výboru zastupovat jejich expert na jádro Petr Třešňák, za opozici tam dále má místo například bývalý vicepremiér pro vědu z KDU-ČSL, dnes poslanec Pavel Bělobrádek, šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura či poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Na výbor dochází i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. Ten už dříve řekl, že ČEZ je připravený tendr vypsat. Výkonným místopředsedou výboru je vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl.

Původní termín pro spuštění zakázky byl letošní prosinec.

Reklama

Související témata:

Doporučované