Hlavní obsah

Házeli světlice do lidí, teď fanoušky čeká soud. Slavia chce přes milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Snímek z utkání Slavia-Olomouc. Vedle toho, že někteří fanoušci domácích házeli světlice do sektoru příznivců hostí, zahalila svým kouřem stadion i dýmovnice. Utkání muselo být kvůli tomu přerušeno.

Reklama

Loni v červenci dostali na stadionu v pražském Edenu nápad házet zapálené světlice do přilehlého sektoru, ve kterém byli příznivci Olomouce. Zanedlouho se z toho bude pět obžalovaných fanoušků Slavie zodpovídat před soudem.

Článek

Z trestného činu obecného ohrožení a přečinu výtržnictví bylo obžalováno pět mladíků, kteří jsou nyní ve věku mezi 19 a 23 roky.

Do trestního řízení se navíc jako poškozený přidala Slavia Praha, která si bude nárokovat náhradu škody, již podle informací Seznam Zpráv vyčíslila částkou přesahující milion korun.

Adam L., Jiří N., Martin P., Richard P. a Tomáš Ř. jsou shodou okolností všichni mimopražští. Dva jsou z Ústeckého kraje, dva ze Středočeského, jeden přijel na inkriminované utkání s Olomoucí z jižních Čech.

Kvůli předchozím prohřeškům vůči fotbalovým řádům měla Slavia na ligové utkání s Olomoucí, které se hrálo 28. července 2019, uzavřenou tribunu Sever.

Mnozí její „ostřejší“ příznivci se tedy přesunuli na jih, kde jejich sektor sousedil s prostorem vymezeným pro fanoušky Sigmy Olomouc.

V závěru utkání, kolem jeho 80. minuty, se několik fanoušků Slavie skrytých pod plachtou chorea zamaskovalo kuklami. Zapálili tam světlice a ty potom začali vrhat do přilehlého sektoru hostí, odkud museli lidé v panice utíkat. Situaci zachytilo toto video.

Jako zázrakem se přitom nikomu nic nestalo. Světlice ovšem poškodily optické kabely O2, společnosti tak vznikla škoda 66 925 korun.

Vzduchem proletěly také dýmovnice. Jedna z nich se dostala i na hřiště, utkání muselo být kvůli tomu přerušeno. Zásadní problém Slavii nastal v tom ohledu, že už byla kvůli chování fanoušků v „podmínce“. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace proto následně rozhodla o uzavření stadionu Slavie na jedno utkání a vyměřila jí navíc pokutu 250 000 korun.

Součástí původního trestu bylo i podmíněné uzavření severní i jižní tribuny stadionu v Edenu na další dvě utkání, tato část trestu však byla v odvolacím řízení zrušena.

Nicméně, co bylo nejpodstatnější, na duel s Libercem se potom všichni slávističtí příznivci mohli dívat leda v televizi, tribuny byly veřejnosti nepřístupné. A Slavii tím v součtu s pokutou vznikla značná škoda.

„Slavia se s nárokem na úhradu škody připojila jako poškozený v trestním řízení. O našem nároku by měl rozhodnout soud. Více věc nebudeme komentovat,“ řekl Michal Býček, tiskový mluvčí SK Slavia Praha.

Podle informací Seznam Zpráv by si Slavia měla u soudu nárokovat náhradu škody přesahující milion korun. Sečetla přitom ušlý zisk z utkání hraného bez diváků. A také pokutu, kterou jí vyměřila disciplinární komise, ta činila zmíněných 250 000 korun.

Z textu obžaloby, který vypracovala státní zástupkyně Markéta Mizerová, vyplývá, že identifikaci obžalovaných umožnila analýza záběrů z bezpečnostních kamer, jež je měly zachytit už předtím, než vlezli pod plachtu. A stejně tak i ve chvílích, kdy měli podle obžaloby maskováni kuklami začít házet pyrotechnikou. Identifikaci obžalovaných navíc potvrdila i výpověď jednoho z nich, zbývající čtyři na policii odmítli vypovídat.

Na incidentu se podílelo dalších zhruba pět osob, které však dosud identifikovány nebyly.

Pro obžalované navrhuje státní zástupkyně tresty odnětí svobody na 3 roky s podmíněným odkladem. A navíc tříletý zákaz vstupu na soutěžní utkání Slavie. Jednání u Obvodního soudu pro Prahu 10 by mělo začít v květnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované