Hlavní obsah

Hejtman Bubeníček: V Ústí může doktor udělat lepší kariéru než v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

50 tisíc ročně a lepší šance na kariéru než v Praze - tak chce Ústí lákat mladé doktory.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Hejtman Oldřich Bubeníček chce Ústecko zbavit pověsti kraje, kam se vysokoškolákům nevyplatí vracet. Rozhovor se staronovým ústeckým hejtmanem.

Článek

Plán je jednoduchý – student dostane 50 tisíc korun ročně a na oplátku na Ústecku „odslouží“ tolik let, kolik jich stipendium pobíral.

Příspěvek na studium má nalákat vysokoškoláky z celé republiky, kteří se jinak do kraje pověstného především těžbou a vyloučenými lokalitami nehrnou. Staronový hejtman Oldřich Bubeníček plán na stipendia zveřejnil v rozhovoru, který Seznam Zprávy pořizují v seriálu interview s hejtmany.

Hejtmani na Seznamu

Rozhovorem s libereckým hejtmanem Martinem Půtou zahájil v pondělí Seznam sérii rozhovorů s nově zvolenými hejtmany.

Po interview s komunistou Oldřichem Bubeníčkem přijde na řadu sociální demokrat Jiří Zimola, který zahajuje své již třetí volební období v jižních Čechách a očekává se tak jeho vzestup i uvnitř ČSSD, a po něm nováček z hnutí ANO: Bohumil Šimek, který na jižní Moravě dokázal porazit osm let vládnoucího Michala Haška.

Krajský úřad si novinku v pilotním projektu vyzkoušel už minulý akademický rok, a protože se osvědčila, hodlá ji naplno rozjet v tomto volebním období.

Jen za tento akademický rok hodlá pětadvaceti medikům vyplatit dohromady dva miliony korun. Kraj stipendia vysokoškolákům vyplácel už dříve, šlo ale jen o 20 tisíc korun a mohli se o ně hlásit jen studenti z Ústí.

Hlásí se z Havířova i Prahy

„Vzhledem k tomu, že u lékařských oborů je situace ještě podstatně horší, tak jsme stipendium zvýšili na padesát tisíc korun s tím, že se to týká všech občanů České republiky,“ popsal Bubeníček.

A skutečně se hlásí i lidé odjinud – například z Havířova, ale překvapivě i z Prahy. Jde převážně o všeobecné lékaře, zubaře nebo farmaceuty.

Staronová koalice komunistů s ČSSD k sobě po volbách přibrala uskupení okamurovců a bývalých zemanovců. A do koaliční smlouvy hned na úvod přibyla zmínka, že kraj nepřipustí na svém území zařízení pro migranty.

Hejtman vysvětluje, zda jsou uprchlíci tak zásadním problémem Ústeckého kraje:

Video: Lucie Stuchlíková

Hejtman v rozhovoru pro Seznam popsal i tři klíčové oblasti, do kterých chce v příštích čtyřech letech nejvíc investovat. A prozradil, na jaké nejhezčí místo by poslal návštěvníky Ústeckého kraje.

Celý rozhovor s Oldřichem Bubeníčkem:

Reklama

Doporučované