Hlavní obsah

Hejtman Královéhradeckého kraje vyzývá studenty k pomoci v nemocnicích

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) vyzývá studenty zdravotnických škol, aby se zapojili do výpomoci v personálně oslabených nemocnicích. Pracovní povinnost pro studenty zatím nevydal, spoléhá na dobrovolníky.

Článek

Nemocnice Královéhradeckého kraje se blíží k hranici kapacity lůžek pro pacienty s koronavirem, na odděleních intenzivní péče zbývají poslední volná lůžka, v krajských nemocnicích chybějí desítky zdravotníků.

„Epidemická situace v Královéhradeckém kraji je na hraně únosnosti, největší problém aktuálně zaznamenávají nemocnice, kterým chybí personál,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Podle něj hejtman jedná s řediteli zdravotnických škol, aby studentům umožnili co nejjednodušší koordinaci dobrovolného nástupu do nemocnic.

„Osobně jsem opakovaně telefonoval s řediteli zdravotnických škol a prosil je o co největší podporu dobrovolnické pomoci v nemocnicích. Například v náchodské nemocnici v těchto dnech vypomáhají už přes čtyři desítky studentů především z Evangelické akademie v Náchodě,“ uvedl Červíček.

Koncem roku 2020 v nemocnicích pomáhalo asi 240 studentů, kteří přispěli ke zvládnutí situace. „V současné době v nemocnicích v Náchodě a Jičíně vypomáhají znovu také vojáci, o jejichž pomoc požádal hejtman Armádu ČR. Prozatím jich tam slouží 26,“ uvedl Lechmann.

Epidemická situace v kraji se rychle zhoršuje, hygienici dnes zaznamenali nejvyšší mezidenní nárůst potvrzených případů koronaviru od začátku epidemie. Mezi dnešním a úterním dopolednem přibylo 1213 případů na 44 857. Aktuálně nemocných bylo v kraji 8265, což je 1,5 procenta z celkového počtu obyvatel kraje, o dvě desetiny procenta více než v úterý.

Zhoršující se epidemická situace se promítá do počtu hospitalizovaných pacientů s covidem. Kapacita covidových lůžek v nemocnicích v kraji je téměř plná. Nemocnice chystají zvýšení kapacity lůžek a dovybavují běžná lůžka na standardních odděleních. Záchranná služba začala tento týden převážet pacienty do nemocnic mimo region.

Začátkem týdne v nemocnicích v kraji bylo zhruba 500 pacientů s covidem, před měsícem asi 250. Léčí je kromě krajských nemocnic také Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Reklama

Doporučované