Hlavní obsah

Absurditu na D11 komentuje hejtman slovy: Vzali si lidi jako rukojmí

Podívejte se, s jakou slávou stát otevíral stavbu dalšího úseku dálnice D11 (říjen 2008). Teď se pře se stavebními firmami o cenu stavby, dálnice se zatím stavět nebude.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podmínečné odstoupení stavebních firem od výstavby dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic je podle hradeckého hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) velmi špatnou zprávou. Hejtman věří, že firmy se s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) dohodnou a obyvatelé kraje se tak nebudou stávat rukojmími v jejich sporech.

Článek

„Pokud by skutečně došlo ke zdržení stavby o několik let, je to zásadní zádrhel a jedna z nejhorších zpráv, které jsme mohli slyšet,“ řekl hejtman. Hradec Králové a další obce na trase silnice číslo 33 by podle něj musely dál snášet velké zatížení tranzitní dopravou do Polska. Budování dálnice kraj současně považuje i za zásadní věc pro ekonomický rozvoj regionu.

Hejtman řekl, že neměl žádné náznaky, že by věc byla v takovém stavu, že by hrozilo úplné zastavení stavby a opakování tendru na výběr stavební firmy. Od ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) a od ŘSD bude hejtman chtít vysvětlení. Sám bude připraven pomoci s řešením situace. ŘSD stavbu slavnostně zahájilo loni 2. října, osobně u toho byli premiér Andrej Babiš i ministr dopravy Dan Ťok, ale vlastní stavba dosud nezačala.

Foto: ŘSD, Seznam Zprávy

Základní kámen položen, poklepán (říjen 2008). Stavba ale nezačala a jen tak nezačne. Vítejte na pokračování D11.

Podle primátora Hradce Králové Alexandra Hrabálka (za ODS) znamená jakékoliv zdržení výstavby dálnice prodloužení útrap obyvatel Hradce Králové tranzitním automobilovým provozem. „Pevně věřím, že se tato komplikace vyřeší co nejdříve a stavba brzy začne. Jde o strategickou komunikaci v našem kraji,“ uvedl pro ČTK Hrabálek.

ODS: Ťok by měl odstoupit

Pokud se ukáže pochybení státu v souvislosti s podmínečným odstoupením stavebních firem od výstavby dálnice D11, měl by ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) odstoupit, řekl předseda poslaneckého klubu ODS a bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Podle dalších poslanců musí vláda a Ministerstvo dopravy okamžitě situaci řešit. Ťok na spekulace o rezignaci reagovat nechtěl.

„Bohužel máme v tuto chvíli málo informací, abychom řekli, že skutečně došlo pochybení na straně státu. Pokud ano, je to opravdu neodpovědné a pan ministr by měl vyvodit řádné personální důsledky, to znamená odejít z funkce,“ řekl Stanjura. Podle něj ministerstvo ani Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nefunguje správně a problémů je více.

„To nejsou jen kalamity. Na jiném úseku na D3 zapomnělo Ředitelství silnic a dálnic zaplatit pár desítek tisíc korun za již vykoupený pozemek, musel se opakovat celý proces vyvlastnění. Na úseku D35 Ředitelství silnic a dálnic vypsalo veřejnou zakázku na špatném formuláři, celá zakázka se musela opakovat,“ poznamenal šéf poslanců ODS.

Reklama

Doporučované