Hlavní obsah

Hejtman po tornádu bojuje o peníze. Místo slíbených stamilionů chce miliardy

Foto: HZS JMK

Odklízení škod po tornádu.

Reklama

Jihomoravský kraj bojuje o víc peněz od vlády na odstranění škod po řádění tornáda. Doposud přislíbené finance prý nestačí. Podle šéfky financí je ale pomoc „na nejvyšší úrovni“.

Článek

Vláda se podle posledních informací chystá uvolnit na pomoc oblasti zasažené tornádem 420 milionů korun, další peníze pak uvolní lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) je to však pro region málo.

„Jsme ve stamilionech v každé obci. Kdyby šlo jen 420 milionů, tak tu částku budeme jako kraj muset nechat jen obcím. Nedokážu si představit, že bychom tam za kraj přihlásili naši zničenou střední školu nebo domov pro seniory v Hodoníně,“ říká Grolich.

Kraj bude chtít čekat na peníze z fondu solidarity Evropské unie, ani tam se však podle něj nebude jednat o finanční hitparádu. „Informace je taková, že z celkových škod, které jsme vyčíslili, nám dají maximálně 2,5 procenta. To je řádově dalších 400 milionů. To bude stačit na vybavenost jedné obce, maximálně,“ počítá hejtman. Věří ale, že je vše zatím v začátku. S vládou se chce bavit o podstatně vyšší částce.

Argumentuje tím, že po jiných pohromách v minulosti – třeba po ničivých povodních – vláda uvolňovala mnohem větší částky, v řádech miliard korun. „Doufám, že se k tomu dobereme i tady.“

Podle vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), je vládní pomoc na nejvyšší úrovni. „Realizujeme ji napříč rezorty a v celkovém úhrnu je v řádu miliard korun,“ napsala Seznam Zprávám Schillerová. Dodala, že je v kontaktu nejen s ministry, ale také se zástupci pojišťoven, jejichž role je neopominutelná.

Ministryně má na mysli souhrnnou sumu, do které je zahrnutá pomoc rodinám, podnikatelům nebo třeba zemědělcům. Hovoří-li Grolich o 420 milionech, míní tím peníze, jež mají získat obecní úřady. A suma je podle něj nízká.

Třeba likvidace skládek, které po odklízení škod napáchaných tornádem vznikly, bude podle odhadu hejtmana ve stamilionech korun. Tam o finanční pomoci jedná hejtmanství s Ministerstvem životního prostředí.

Zatím neúspěšně. „Na to nedá nic pojišťovna ani EU. Stanovisko rezortu je takové, že původcem je obec, tak je to ze zákona. Jako kraj říkáme, že to nelze nechat na obcích. Musíme to zorganizovat a zaplatit to musí stát. Odpad zavinilo tornádo. Nikdo teď neví, jestli to bude stát 200 milionů nebo 400 milionů. Kdyby to měl platit ze svého kraj, tak můžeme zastavit všechny opravy silnic,“ upozorňuje Grolich.

„Pokud se s postupujícím sčítáním škod a likvidováním pojistných událostí ukáže, že finanční účast státu bude nutné dále navýšit, nepochybně tak učiníme,“ dodala ministryně.

Odhadovaná škoda po řádění tornáda byla zatím předběžně vyčíslena na 15 miliard korun. Nové odhady a upřesnění kraj zatím nemá. Na veřejném majetku by podle Grolicha měla být škoda odhadem šest až sedm miliard.

Kupříkladu v roce 2010, kdy srpnové povodně zpustošily obce v Libereckém a Ústeckém kraji, podle tehdejšího rozhodnutí vláda schválila celkové financování škod až do výše čtyř miliard korun, rok předtím byla schválena pomoc v podobné výši.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Speciál: Tornádo na Moravě

Reklama

Doporučované