Hlavní obsah

Herci Východočeského divadla budou soutěžit on-line

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Východočeské divadlo v Pardubicích se v sobotu připojí k akci Noc divadel. V živém vysílání na facebookovém profilu budou herci soutěžit mezi sebou a poznávat rekvizity či kostýmy z pardubických inscenací.

Článek

V minulých letech soutěžili diváci, kteří na akci přišli večer do divadla. Od 19:00 čeká podobná soutěž členy souboru. „Herci budou vzpomínat, z jaké komedie je ten který kostým či rekvizita. Vyzkoušíme je, jak si pamatují hudbu a texty z odehraných inscenací. Nakonec jim předložíme fotografie ze starších kusů a budeme se ptát na název hry a herce na obrázku,“ uvedla dramaturgyně Jana Uherová.

Do soutěžení se zapojí herci Petra Janečková, Dagmar Novotná, Martina Sikorová, Ladislav Špiner, Josef Pejchal a Zdeněk Rumpík. Herci Petr Borovec a Karolína Šafránková provedou diváky virtuálně divadlem.

„A s Eliškou Láskovou si budeme povídat o divadle. Nakoukneme i na jeviště městského divadla, kde bude Jan Musil se svým filmovým štábem točit pohádky podle svého scénáře,“ řekla Uherová.

Kvůli koronavirovým opatřením letos převažují v ČR virtuální prohlídky a živé přenosy. Zúčastní se ho desítky divadel, program již představila pražská divadla, v Olomouci, Hradci Králové či Ostravě.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který odstartovala v roce 2008 v Chorvatsku debutová Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí.

„Česká Noc divadel, která existuje od roku 2013, je díky účasti více než 50 000 návštěvníků největším projektem v rámci European Theatre Night,“ řekla Viktorie Schmoranzová z pořádajícího Divadelního ústavu.

Reklama

Doporučované