Hlavní obsah

Herečka nebo kancléřka. Jak vzniklo slavné foto Merkelové s uprchlíkem?

Foto: Profimedia.cz

Anas Modamani během soudního řízení v roce 2017.

Reklama

Před šesti lety obletěla svět fotografie syrského uprchlíka s Angelou Merkelovou. V rozhovoru pro německý web Focus nyní mladík prozradil třeba to, že tehdy vlastně neměl ponětí, o koho se jedná.

Článek

V roce 2015 se Anas Modamani stal symbolem uprchlické vlny mířící do Německa a tamní politiky vůči migrantům. Mohlo za to slavné selfie, které si pořídil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V té době prý přitom netušil, že vedle něj stojí nejmocnější žena světa.

„Přišel jsem zrovna do nového domova pro uprchlíky v Berlíně a měl jsem za sebou první noc. Poté, co jsem vstal, jsem chtěl jít nakupovat. U hlavního vchodu jsem ale viděl hodně fotografů, policistů a členů ochranky,“ vzpomínal v rozhovoru pro německý web Focus dnes čtyřiadvacetiletý Modamani.

„Pak tam zastavilo černé auto. Vystoupila z něj žena a přišla k hlavnímu vchodu. Stál jsem tam a viděl, že mnoho fotografů chce její snímek. Říkal jsem si, že to může být nějaká známá žena, herečka nebo tak něco, a že si s ní musím udělat selfie. Později, že zjistím, kdo to je.“

Jak říká sám Modamani, selfie mu změnilo život. Samotu, kterou po příjezdu do země cítil, vystřídaly povzbudivé zprávy od lidí a noví přátelé. Okolnosti ho motivovaly ke studiu němčiny a následně k zájmu o politiku v zemi i o samotnou kancléřku a její kariéru. Fotografie s sebou však přinesla i méně světlé chvilky.

„To selfie bylo požehnáním i prokletím. Často ho zneužívali,“ svěřil se Modamani. Jak informoval například i německý Spiegel, lidé mladého uprchlíka kvůli fotografii nálepkovali jako teroristu. Někteří se ho dokonce snažili spojit třeba s teroristickým útokem v Bruselu.

Situace nakonec došla tak daleko, že Modamani v roce 2017 zahájil soudní při se společností Facebook, díky které chtěl vymoci to, aby lidé nemohli jeho příspěvek dál sdílet. Ostře sledovaný případ ale mladík nakonec prohrál. Soud mimo jiné vyvolal debaty o tom, zda by se společnostmi jako Facebook mělo být zacházeno jakožto s poskytovateli dat a zda by se měly řídit přísnějšími mediálními zákony nebo dokonce novou legislativou.

Přesto je ale Modamani vděčný za život, který v Německu dostal. „Budu jí vděčný do konce života, protože mi zachránila život. Dala mi novou životní šanci, mohl jsem zůstat tady - v Německu. V roce 2015 nezavřela hranice, a učinila tak to nejlepší rozhodnutí. Jsem jí velmi vděčný za to, co udělala,“ uvedl v rozhovoru „slavný“ uprchlík.

Skutečnost, že Angela Merkelová na své pozici kancléřky končí, prý Modamani chápe. „Přeji jí, aby našla klid a vnitřní mír. Aby si už nedělala starosti se současnými problémy, aby si konečně mohla odpočinout. (…) Byla to velká kancléřka. Bude mi chybět.“

Parlamentní volby se v Německu konají 26. září a Merkelová v nich po 16 letech v čele země již nekandiduje. Vyzvala ovšem voliče, aby hlas hodili vládní konzervativní unii CDU/CSU, a podpořili tak jejího kandidáta do kancléřského křesla Armina Lascheta. Strana ale dál ztrácí podporu.

Z aktuálních čísel agentury Insa, která tento týden zveřejnil deník Bild, vyplývá, že by volby nyní vyhráli sociální demokraté s 26 %. CDU/CSU je na druhém místě s 20,5 %, za nimi pak s 15,5 % Zelení. Na 12,5 % je liberální FDP, za ní Alternativa pro Německo (AfD) s 11 % a pak levicová Die Linke s 6,5 %.

Reklama

Doporučované