Hlavní obsah

Nevydávejme se vlevo, varovala Merkelová naposled. CDU dál klesá

Foto: Profimedia.cz

Spolková kancléřka Angela Merkelová při svém pravděpodobně posledním projevu ve Spolkovém sněmu.

Reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová podpořila volebního lídra CDU Armina Lascheta a varovala před „obratem doleva“. Do kampaně se zapojila aktivněji až po nedávné kritice, že se CDU straní. Strana mezitím dál ztrácí podporu.

Článek

Angela Merkelová v úterý vystoupila před poslanci v Bundestagu zřejmě naposledy ve funkci spolkové kancléřky – do voleb se už další schůze parlamentu neplánuje. Nové zákonodárce si Němci zvolí 26. září, ale politička už mezi nimi nebude – nekandiduje.

Bundestag na úterní schůzi schválil vytvoření fondu na pomoc regionům poškozeným povodněmi ve výši 30 miliard eur (v přepočtu 762 miliard korun).

Merkelová agitovala v Bundestagu

Kancléřka v projevu varovala před povolebním spojenectvím sociálních demokratů (SPD), Zelených a postkomunistické strany Die Linke. Křesťanskodemokratická politička se také opřela do lídra SPD Olafa Scholze, který v jejím kabinetu zastává funkci ministra financí.

„Nejlepší cestou pro naši zemi je spolková vláda vedená CDU/CSU s Arminem Laschetem jako spolkovým kancléřem,“ podpořila Merkelová kancléřského kandidáta její strany.

Foto: Profimedia.cz

Předseda CDU Armin Laschet, v pozadí kancléřka Angela Merkelová.

Už v pátek po Laschetově boku navštívila oblast na západě Německa, kterou v červenci zasáhly ničivé povodně. Lascheta podpořila veřejně už 21. srpna na mítinku v Berlíně, žádná další společná vystoupení už ale v plánu nebyla, psal minulý týden deník Die Welt. Ve straně podle nejmenovaných zdrojů kvůli distancování se Merkelové panoval neklid.

Teď ale kancléřka vstoupila do kampaně aktivně. Restart a programovou ofenzivu avizoval minulý týden i Laschetův tým, ale v průzkumech se situace křesťanskodemokratické koalice CDU/CSU nezměnila.

Nejhorší výsledek od roku 1949

Z aktuálních čísel agentury Insa, která v úterý zveřejnil deník Bild, vyplývá, že by teď volby vyhráli sociální demokraté s 26 %. CDU/CSU je na druhém místě s 20,5 %, za nimi pak s 15,5 % Zelení. Na 12,5 % je liberální FDP, za ní Alternativa pro Německo (AfD) s 11 % a pak levicová Die Linke s 6,5 %.

Agentura Forsa v průzkumu pro RTL předpovídá CDU/CSU zisk pouhých 19 %. Šlo by o nejhorší výsledek strany od roku 1949. Stejný průzkum potvrzuje i nízkou popularitu Lascheta – za kancléře by ho chtělo 9 % lidí. Jeho konkurenta Scholze 30 %.

Volební preference Němců se výrazně změnily v minulých týdnech, kdy se na první místo průzkumů dostala SPD. Na jaře přitom byla situace strany neslavná a jejímu kandidátovi Scholzovi dával šanci jen málokdo. Propad naopak zaznamenali Zelení, za které kandiduje stranická spolupředsedkyně Annalena Baerbocková.

Přitom ještě v květnu Zelení v průzkumech předehnali CDU/CSU a agentury jim přisuzovaly zisk až 25 procent. Situace se ale rychle změnila, když Baerbocková čelila kritice za nepřesné a nepravdivé údaje, které uvedla v životopise. „Vítězná bublina“ rychle splaskla.

Baerbocková navíc čelí vlně dezinformací o její osobě. Vyplývá to z analýzy organizace Avaaz, o jejíchž výsledcích informovalo veřejnoprávní médium Südwestrundfunk (SWR). Baerbocková byla za posledních osm měsíců cílem 25 % falešných zpráv a dezinformací, které se objevily ve volební kampani. Na druhém místě byla Angela Merkelová, na kterou mířilo 13 % fake news.

K podobným číslům dospěli i datoví analytici oslovení ARD. V době do poloviny července se objevilo pouze 14 článků s fake news namířených proti SPD, na CDU/CSU cílilo 285 článků a na Zelené více než 16 tisíc. O Baerbockové se na sociálních sítích například šířila nepravdivá zpráva o nápadu na zákaz chovu domácích mazlíčků nebo falešné nahé fotografie.

Místo řídících schopností ostuda

Červencové katastrofální povodně daly Laschetovi jakožto premiérovi postiženého Severního Porýní-Vestfálska šanci „politicky zazářit“ při zvládání krize nevídaných rozměrů. Politik se ale dopustil hrubé chyby, když ho kamery zachytily, jak se s dalšími lidmi směje při solidárním projevu spolkového prezidenta v jedné z obcí poškozených velkou vodou. Laschetova reputace tím velmi utrpěla a CDU je na svých historických minimech.

Merkelová teď v Bundestagu varovala před levicovou koalicí, která podle ní „bere v potaz podporu Die Linke nebo ji přinejmenším nevylučuje“. Podle agentury DPA neobvykle jednoznačné volební doporučení z úst dosluhující kancléřky vzbudilo v sále sněmu rozruch.

SPD ani Zelení možnost uzavření povolebního paktu s postkomunistickou Die Linke nepotvrdili, ale ani nevyloučili. Pravicové strany proto kvůli tomu voliče varují před „nástupem socialismu“ a „obratem doleva“. Spolupředsedkyně SPD Saskia Eskenová v úterý regionálnímu listu Straubinger Tagblatt řekla, že jde jen o strašení voličů a výraz zoufalství pravice.

Podle průzkumů by teď měla v parlamentu většinu „červeno-černá“ koalice SPD a CDU/CSU a také dvě „semaforové“ koalice SPD, Zelených a FDP nebo CDU/CSU, Zelených a FDP.

Reklama

Doporučované