Hlavní obsah

Hindští extremisté demonstrují proti uvedení nového bollywoodského filmu Padmaavat

Demonstrace proti zveřejnění bollywoodského filmu PadmaavatVideo: Reuters

 

Reklama

V indickém Gudžarátu zablokovaly dopravu skupiny hindských extremistů. Ti v ulicích demonstrovali proti rozhodnutí soudu o zveřejnění nového bollywoodského filmu Padmaavat.

Článek

Indický soud povolil projekci nového bollywoodského filmu Padmaavat, jehož premiéra je plánována na čtvrtek 25. ledna. Snímek už nějakou dobu vzbuzuje kontroverzi kvůli intimní scéně, která údajně znevažuje hlavní hrdinku. Tou je hinduistická královna ze 14. století patřící k vysoké kastě.

V indickém Gudžarátu proti rozhodnutí soudu demonstrovaly skupiny hindských extremistů, které zablokovaly dopravu na více než stovce autobusových tras.

Indický regulační úřad promítl film začátkem ledna historikům a ti následně navrhli několik úprav, včetně pozměněného názvu. K rozhodnutí soudu přispělo i schválení cenzory.

Navzdory soudnímu rozhodnutí se majitelé místního kina rozhodli film nepromítat, aby tak nevyvolali další nepokoje. Zákonodárci ze států Madhjapradéš a Rádžasthán podali naléhavou žádost k indickému soudu o nový zákaz projekce, aby se tak předešlo dalším nepokojům.

Reklama

Doporučované