Hlavní obsah
Online

Kim se zavázal k jadernému odzbrojení, Trump mu na oplátku přislíbil záruky bezpečnosti

Kim se zavázal k jadernému odzbrojení, Trump mu na oplátku přislíbil záruky bezpečnosti.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

V Singapuru se historicky poprvé sešli lídři USA a KLDR. Americký prezident Donald Trump již uvedl, že setkání s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem bylo velice úspěšné.

Článek

Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem oficiálně začalo ve tři hodiny ráno našeho času. Oba státníci jednali za přítomnosti tlumočníků, nejprve se setkali spolu sami, poté se k nim připojily širší delegace.

Kim Čong-un během prvních minut setkání s Donaldem Trumpem uvedl, že podobné událost byla dříve nemyslitelná a jako ze sci-fi filmu. Na úvodní tiskové konferenci kvitoval, že se oběma stranám podařilo překonat určité překážky a mohly se v Singapuru potkat.

Vůdci podepsali společné prohlášení

Severní Korea se na summitu se Spojenými státy zavázala pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky. Uvedla to agentura AFP na základě fotografie společného prohlášení, které na závěr své úterní schůzky v Singapuru podepsali šéf Bílého domu Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un.

Dokument obsahuje body, na kterých se Trump s Kimem shodli. V prvním bodě oba státníci prohlašují, že chtějí nastolit nové vztahy mezi USA a KLDR ve shodě s touhou lidu obou zemí po míru a prosperitě. Další bod uvádí, že USA a KLDR spojí své úsilí při budování trvalého a stabilního mírového stavu na Korejském poloostrově. Třetí bod odkazuje na dubnový Kimův závazek z jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, kdy přislíbil kompletní jaderné odzbrojení. Poslední bod je pak dohodou Washingtonu a Pchjongjangu vyhledat, identifikovat a repatriovat ostatky padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech minulého století.

Na tiskové konferenci Trump po summitu zmínil, že vůdce KLDR přijal jeho pozvání do Bílého domu ve Washingtonu. Prezident USA prý věří, že Kim dodrží své slovo, a uvedl, že Kimovi nabídl pro severokorejskou delegaci ty nejlepší hotely na světě.

V textu ujednání se konstatuje, že Trump a Kim měli zevrubný a upřímný rozhovor s cílem nastolit nové americko-severokorejské vztahy a trvalý mír na Korejském poloostrově. „Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově,“ píše se v prohlášení.

Dohoda nemá jasný časový rámec

Podobný slib týkající se denuklearizace dal severokorejský vůdce Kim Čong-un již na dubnovém summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Dohoda byla tehdy komentátory označena za velmi vágní, protože nestanovuje žádný časový rámec pro odzbrojovací proces ani neuvádí konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle. V dohodě USA s KLDR se taktéž nehovoří o konkrétních krocích, kterými by se mělo denuklearizace dosáhnout. Spojené státy navíc v úmluvě nepožadují „úplné, ověřitelné a nevratné” jaderné odzbrojení, jak původně chtěly.

„Pokud je toto výsledek... tak je deprimující. Je to ještě méně, než většina skeptiků očekávala. Domníval jsem se, že se Kim alespoň vzdá nějakých raket, uzavře nějaké jaderné zařízení, něco konkrétního,“ napsal na Twitteru analytik Robert Kelly. „Toto slibují posledních 25 let!“ uvedl Vipin Narang, který působí jako expert na jaderné strategie na americkém Massachusettském technickém institutu.

  • Americká odborná veřejnost nesdílí celosvětové nadšení ze summitu v Singapuru

    Zatímco světoví lídři nešetří chválou a optimismem v reakcích na přelomovou schůzku amerického prezidenta se severokorejským vůdcem, americká odborná veřejnost jejich nadšení nesdílí.

    Profesor na americké Námořní vysoké škole válečné Tom Nichols na Twitter napsal: "Právě jsem viděl naprosto bezradného prezidenta, jak prohlásil, že má zvláštní pouto s jedním z nejnemilosrdnějších vrahů na světě, o kterém si myslí, že je talentovaný muž, který miluje svou zemi. Kdybych se skrčil ještě víc, praskla by mi páteř."

    V podobném duchu se vyjádřil například i editor politického zpravodajského serveru Politico, který na Twitter napsal, že Trump utrpěl drtivou porážku, nebo profesor mezinárodních vztahů na Tuftsově univerzitě Daniel Drezner, který se na sociální síti vzmohl na pouhý zoufalý výkřik "Pane Bože...".

  • Severokorejská média schůzku Trumpa s Kimem ignorují

    Severokorejská média prozatím o historickém setkání amerického prezidenta a severokorejského vůdce mlčí. V souvislosti s návštěvou Singapuru se ve státem kontrolovaných novinách objevily pouze fotografie Kima ze dne před summitem. V Severní Koreji, kde jsou všechna média vlastněná státem, však zprávy často vycházejí až o den později.

  • Kim Čong-un opustil singapurský hotel

    Americká CNN zaznamenala odjezd severokorejské delegace ze singapurského hotelu, ve kterém byl Kim Čong-un ubytovaný během summitu. Americký prezident opustil Singapur již před několika hodinami.

  • Světová média spekulují, proč Kim nepoužil připravené pero

    Světová média se snaží odhadnout, proč Kim Čong-un nepodepsal dokumenty na singapurském summitu připraveným perem, nýbrž perem, které mu podala jeho sestra. Podle listu The Daily Telegraph se severokorejský vůdce mohl obávat o svou bezpečnost, nebo se také mohl chtít vyhnout tomu, aby americká strana ze stop jeho potu mohla získat informace o jeho zdravotním stavu. Kim Čong-un připravené pero nepoužil navzdory tomu, že jej těsně před podepisováním pečlivě očistil člen jeho ochranky. Jihokorejský deník Čoson ilbo informoval o tom, že si Kim na setkání dovezl také vlastní mobilní toaletu. Údajně kvůli tomu, aby cizí tajné služby nemohly analyzovat jeho stolici.

  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii dohlédne na denuklearizaci KLDR

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii při OSN oznámila, že dohlédne na denuklearizaci Severní Koreje. Ředitel agentury Jukija Amano řekl, že organizace je připravena vykonávat v celém procesu dohlížecí a ověřovací roli, pokud o to bude některou ze zainteresovaných zemí požádána. Inspektoři agentury byli ze země vyhoštěni v roce 2009.

  • Trump řekl, že se v minulosti při slovních přestřelkách s Kimem občas cítil jako blázen

    Donald Trump přiznal, že se během posledních dvou let při slovních střetech s Kim Čong-unem občas cítil pošetile. Dodal ale, že nebýt jeho agresivní rétoriky, singapurský summit by se nemusel nikdy uskutečnit. V rozhovoru pro americkou Fox News srovnával svůj přístup s předešlými vládami. Řekl, že minulé administrativy se řídily politikou „ticha”. To podle něj nebylo tím správným řešením. „To není ta správná odpověď. To není to, co musíte udělat. Takže ta výrazná rétorika... Dělal jsem to nerad a občas jsem se cítil vážně pošetile, ale neměli jsme na výběr,” řekl Trump.

    Americký prezident o severokorejském lídrovi v minulosti referoval jako o „malém a tlustém” a používal pro něj označení „rakeťák”. Vůdce KLDR zase o Trumpovi řekl, že je choromyslný a označil jej za „starého blázna”.

  • České sněmovní strany vítají uskutečnění schůzky v Singapuru

    Podle sněmovních stran by jednání mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem mohla přispět ke stabilizaci situace v regionu a k omezení rizika vzniku konfkliktu. Strany však zároveň upozornily, že je příliš brzo na to jednání s konečnou platností hodnotit. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že se v Singapuru uskutečnila důležitá schůzka a její strany učinily symbolický krok, který může vést k denuklearizaci oblasti a snížení napětí. Místopředseda ANO Richard Brabec uvedl, že jde o skvělou zprávu. Schůzku vnímá pozitivně i hnutí Pirátů. Jejich předseda Ivan Bartoš řekl, že doufá, že další jednání povedou ke změně situace v Severní Koreji.

    Spolupráci namísto konforntace vítá podle svých slov i předseda SPD Tomio Okamura. Smírné řešení uvítali i komunisté. Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky se však nesmí zapomenout na otázku lidských práv a USA by podle něj během jednání měly tlačit především na to, aby KLDR zrušila pracovní tábory a její občané mohli žít v důstojných podmínkách. Naopak zdrženlivě se k výsledkům summitu staví podle místopředsedkyně Markéty Pekarové Adamové TOP 09. Zástupci STAN pak přivítali především symbolickou rovinu jednání. 

  • Mírových jednání se účastnila i basketbalová hvězda propagující spojení kryptoměny a legálního obchodu s marihuanou

    Na summit do Singapuru dorazil i bývalý hráč NBA, Američan Dennis Rodman. Pozdvižení vyvolala nejen jeho přítomnost na setkání, ale i jeho oblečení. Kromě hesla „mír začíná v Singapuru” měl Rodman na tričku i logo potcoinu, tedy kryptoměny, která se soustředí na obchodování s marihuanou. Společnost Rodmanovu cestu na summit sponzorovala.

    Potcoin v minulosti zaplatil i Rodmanovu cestu do Severní Koreje, kde se i s kolegy objevil oblečený do reklamních oděvů společnosti, a to navzdory tomu, že marihuana je v Severní Koreji na seznamu kontrolovaných látek spolu s heroinem a kokainem. Marihuana je nelegální i v Singapuru, kde za její držení hrozí až trest smrti.

    Rodman uvedl, že na summit dorazil, aby během jednání pomohl, „jak jen bude moci”. Bývalá hvězda NBA se při různých příležitostech osobně setkala jak s americkým prezidentem, tak se severokorejským vůdcem. Rodmanova cesta však funguje především jako marketingová kampaň potcoinu, který má podle svých webových stránek poskytovat zejména bankovní a síťová řešení pro celosvětový legální obchod s marihuanou. Rodmanova první cesta do Severní Koreje financovaná potcoinem zvýšila hodnotu této kryptoměny o 23 %.

  • Andrej Babiš vnímá singapurský summit pozitivně

    Premiér Andrej Babiš doufá, že jednání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se podaří dotáhnout do konce, a přispějí tak k omezení rizika propuknutí války v regionu. Babiš o Trumpovi prohlásil, že je obchodník a snaží se řešit problémy. Také poznamenal, že je škoda, že se za pomoci podobného nekonfliktního přístupu bez intervencí neřešily v minulosti i jiné situace s podobnými diktátorskými režimy.

  • Británie je další z řady zemí, které vyzdvihují výsledek setkání Trumpa s Kim Čong-unem

    Mluvčí premiérky Theresy Mayové přečetl na tiskové konferenci vyjádření britského ministra zahraničí, ve kterém uvedl, že závazek Severní Koreje k denuklearizaci je známkou toho, že Kim Čong-un konečně porozuměl tomu, o čem se ho zbytek světa snažil přesvědčit. Dále řekl, že Velká Británie vítá skutečnost, že americký prezident a severokorejský vůdce vedli konstruktivní jednání, které je důležitým krokem v cestě za stabilitou v regionu a globálním ekonomickým růstem.

  • EU: Singapurský summit je klíčovým krokem k míru

    Šéfka zahraniční politiky EU Federica Mogheriniová prohlásila, že historické setkání mezi americkým prezidentem a severokorejským vůdcem bylo důležitým a nezbytným krokem k tomu, aby se mohla situace se Severní Koreou dále pozitivně rozvíjet. Podle EU podepsaný dokument potvrzuje, že kompletní, nezvratná a ověřitelná denuklearizace Severní Koreje je možná.

  • Někteří severokorejští uprchlíci jsou zklamaní

    Severokorejské skupiny utečenců, které sídlí v Jižní Koreji, ve vyjádření uvedly, že summit je pro ně zklamáním, jelikož se na něm neřešila lidská práva. Ředitel Severokorejské utečenecké organizace za práva uprchlíků Kim Jong-hwa podle zpravodajské agentury News1 řekl, že americký prezident tímto oficiálně uznal severokorejskou diktaturu. Organizace zdůraznila, že prezidentské mandáty amerického i jihokorejského prezidenta v dohledné době skončí, nicméně severokorejský vůdce bude vládnout navždy. Kim Čong-un tak podle skupiny summitem pouze získal další čas na to, aby mohl diktaturu udržovat při životě. Podle Trumpa lidská práva byla součástí diskuse.

  • Írán varuje Severní Koreu před Trumpem

    Írán ve své první reakci na singapurský summit varoval Kim Čong-una před tím, že americký prezident nedodržuje dohody. Podle agentury Fars to oznámil mluvčí íránské vlády. „Stojíme proti muži, který ruší svůj podpis (smlouvy), když je v zahraničí,“ uvedl Mohammad Bákir Nobacht. V květnu Trump odstoupil od mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu, výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

  • Japonský premiér vyzdvihl Trumpovu snahu o nadnesení tématu japonských občanů unesených za studené války

    Trump na tiskové konferenci řekl, že s Kim Čong-unem diskutoval i o sedmnácti Japoncích, které v 70. a 80. letech unesli severokorejští špioni. Japonský premiér Šinzó Abe za to Trumpovi poděkoval a dodal, že je připraven vést se Severní Koreou na toto téma rozhovory. 

  • Jižní Korea: Je třeba si vyjasnit, co Trump myslel zastavením společných vojenských manévrů

    Jižní Korea reaguje obezřetně na výroky Donalda Trumpa o upuštění od vzájemných vojenských cvičení s jihokorejskou armádou. Zároveň však země uznala nutnost přijetí opatření k tomu, aby bylo možné se posunout v rámci diplomatických jednání mezi KLDR a Spojenými státy. Jihokorejský prezident Mun Če-in vzápětí summit označil za historický úspěch. Kim Čong-una si podle něj svět bude pamatovat jako vůdce, který učinil první odvážný krok směrem ke zbytku světa.

  • Čína navrhuje, aby sankce OSN vůči Severní Koreji byly přizpůsobeny nové dohodě o denuklearizaci

    Čína navrhla zrušení nebo zmírnění některých severokorejských sankcí OSN tak, aby podpořily nově vzniklou dohodu o denuklearizaci. „Čína zastává názor, že sankce zde nejsou cílem. Opatření Rady bezpečnosti OSN by měla reflektovat a podpořit současný diplomatický dialog a snahy o denuklearizaci Korejského poloostrova,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang.

  • Moskva označila singapurský summit za úspěšný. Pomůže prý s denuklearizací

    Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova je Rusko připraveno pomoct při řešení severokorejského problému. Řekl také, že doufá, že se obnoví šestistranné rozhovory o severokorejské denuklearizaci, jichž se v minulosti účastnily KLDR, Jižní Korea, Japonsko, USA, Rusko a Čína. Rjabkov dodal, že rovněž doufá v obnovení hospodářské spolupráce mezi KLDR a ostatními zeměmi.

  • Summit byl podle Trumpa úspěšnější, než očekával

    Podle Trumpa byl summit v Singapuru úspěšnější, než doufal. Přesto však podle něj bude potřeba další setkání. Řekl také, že summit byl důležitou událostí s celosvětovým významem, ale spolupráce se Severní Koreou podle něj zdaleka není u konce a společné plány je třeba naplnit.

  • Singapurský summit je podle Trumpa úspěchem i pro severokorejské vězně

    Donald Trump řekl, že setkáním s Kim Čong-unem pomohl severokorejským vězňům drženým v pracovních táborech: „Věřím, že v určitou chvíli s tím něco udělá. Myslím, že jsou jedním z největších vítězů dneška.“

  • Kim Čong-un se podívá do Bílého domu

    Donald Trump oficiálně pozval severokorejského vůdce do Bílého domu. Ten podle něj pozvání přijal. K setkání ale podle Trumpa dojde až ve „vhodnou dobu“. Trump také řekl, že severokorejskému vůdci naprosto důvěřuje a je si jistý, že dostojí svým závazkům z podepsaných smluv. Americký prezident dodal, že je přesvědčen, že podepsaná dohoda je stejně výhodná jak pro Spojené státy, tak pro Severní Koreu.

Reklama

Hlavní zprávy