Hlavní obsah

Historii holešovské knihovny, která slaví 100 let, připomene výstava na zámku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historii holešovské městské knihovny, která letos slaví 100. výročí založení, připomene rozsáhlá výstava na zámku v Holešově. Současně se bude věnovat i 160. výročí založení prvního českého čtenářského spolku na Moravě.

Článek

Výstava potrvá od 17. září do 7. listopadu, připravují se k ní také workshopy. Výstava shrnuje čtenářskou historii, a to prostřednictvím dvanácti základních témat. „Přiblíží například dějiny čtenářského spolku, knihovny v letech 1929 až 1989 a po roce 1989, vývoj poboček, speciální muzejní knihovny, knihovny Dr. Mirko Očadlíka a pátera Františka Alexe, dále regionální autory a publikace,“ uvedla mluvčí Městského kulturního střediska v Holešově Dana Podhajská.

Návštěvníci si prohlédnou také fotografie z činnosti knihovny pro děti i dospělé, výběr článků, které kdy o holešovské knihovně vyšly, a na závěr studii plánované rekonstrukce knihovny. „Je to průřez historií postavený především na obrazových materiálech, ne na textech,“ uvedla vedoucí knihovny Irena Železná. Stejný důraz podle ní kladou knihovnice na doplňující materiál, jako jsou staré tisky ze 17. století, dokumenty nebo kolekce razítek za 100 let činnosti.

Čtenáři, kteří si v Holešově chodili půjčovat knihy ještě na zámek v letech 1954 až 1995, podle pořadatelů výstavy ocení výstavu původního nábytku ze zámeckého depozitu. „Mnozí si jistě rádi osahají i takzvanou lístkovnici, jmenný rejstřík čtenářů, který dnes nahradily počítače. V doplňkové linii bude nicméně celé výstavě dominovat především sedmdesát metrů dlouhé leporelo Dějiny udatného českého národa Lucie Seifertové, mimořádně zapůjčeného do Holešova u příležitosti letošních oslav,“ doplnila Podhajská.

Doprovodným programem oslav bude 12. září vycházka věnovaná knihovnictví v Holešově, 2. října workshopy středověkého tisku a písmomalířství a v závěru stejného dne křest publikace Po stopách knihovnictví Holešovska vydané v edici Knihovnička Holešovska. Výstava 100 let knihovny navazuje na výstavu po širým nebem Po stopách knihovnictví v Holešově, která byla otevřena koncem srpna.

Reklama

Související témata:

Doporučované